Assistentavtal klart i sista stund

Stridsåtgärderna uteblir sedan Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarparten Vårföretagarna slutit en nytt kollektivavtal.

Stridsåtgärderna uteblir sedan Fackförbundet Kommunal och arbetsgivarparten Vårföretagarna slutit en nytt kollektivavtal.
Idag skulle de stridsåtgärder som Kommna varslade om i augusti trätt i kraft. Men på tisdagskvälllen kom beskedet om att parterna slutit ett nytt avtal om löneförhöjningar för personliga assistenter från och med 1 oktober.
Avtalet är treårigt och ska ge löneökningar i nivå med det så kallade märket.
Vårdföretagarna uppger att man tvingats att teckna ett nytt avtal efter att Kommunal ensidigt sagt upp det gamla
– Vi hade inte mycket till val när Kommunal var redo att låta sina medlemmar hamna utan de skydd och rättigheter som kommer med kollektivavtal. Jag är väldigt förvånad, normalt brukar facken kräva kollektivavtal för sina medlemmar inte avskaffa dem. I den situationen blev vi tvungna att teckna ett avtal som riskerar att leda till att seriösa och välskötta företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.
Stridsfrågan i förhandlingarna har varit nivån på löneökningarna. Arbetsgivarna anser att företagen inte klara ökningar i nivå med märket eftersom att regeringen aviserat lägre höjningar av schablonersättningen för utförd assistans. Facket å sin sida menar att höjningen trots allt räcker till löneökningar.
– Det känns bra att vi lyckades få igenom ett avtal med Vårdföretagarna inom ramen för industrimärket utan att ta till konflikt. Det känns också bra att vi utöver en låglönesatsning även fått igenom andra förbättringar av villkoren för de personliga assistenterna, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, i ett pressmeddelande..