Assistansersättningen höjs mindre än märket

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att höja den statliga assistansersättningen. Men höjningen räcker inte, menar Vårdföretagarna.

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att höja den statliga assistansersättningen med 1,5 procent per år under de kommande tre åren, uppger Vänsterpartiet. Höjningen är något högre än förra årets uppräkning av ersättningen som låg på rekordlåga 1,05 procent, men den är fortfarande lägre än det så kallade märket på arbetsmarknaden.
Nivån på timschablonen höjs nästa år till 295,4 kronor per timme, vilket innebär en höjning med 4,4 kronor i timmen jämfört med år. I sitt pressmeddelande skriver Vänsterpartiet att de hoppas att höjningen ska leda till att fack och arbetsgivare kan komma överens om förbättrade löner och arbetsvillkor för personliga assistenter. V hoppas också på högre ingångslöner och mer resurser till utbildning.
Arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna anser dock att höjningen är för låg. Enligt märket ligger de avtalade löneökningarna på arbetsmarknaden runt 6,5 procent under tre år. En nivå som höjningen av assistansersättningen inte når upp till.
– Det innebär att våra medlemsföretag även fortsättningsvis kommer ha svårt att öka lönerna i nivå med övrig arbetsmarknad, vilket man önskar kunna göra, säger Inga-Kari Fryklund förbundsdirektör Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.
Avtalsförhandlingarna mellan Vårdföretagarna och fackförbundet Kommunal om villkoren för personliga assistenter är ännu inte avlutande. Avtalet gick ut den sista juni men parterna har inte lyckats komma överens. Tidigare i veckan lade Vårdföretagarna fram ett förslag på ett sex månader långt avtal i väntan på regeringens besked om framtida höjningar av ersättningen.