Varslar om konflikt inom personlig assistans

Nyanställningar och inhyrning av personliga assistenter hos privata företag påverkas om fackförbundet Kommunals varsel blir verklighet.

Nyanställningar och inhyrning av personliga assistenter hos privata företag påverkas om fackförbundet Kommunals varsel blir verklighet.
Avtalsförhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna går knackigt. I början av veckan erbjöd Vårdföretagarna sex månader ett sex månader långt avtal med löneökningar under det så kallade märket som utgör normen på arbetsmarknaden. Bakgrunden till det låga budet var enligt Vårdföretagarna osäkerheten kring hur nivå på den statliga assistanserästtningen kommer att utvecklas.
Fackförbundet Kommunal avvisar budet och kräver löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden.
– Medlemmar i Kommunal ska ha samma löneökningar som parterna är överens om att alla ska få. Det gäller självklart också för det viktiga arbete personliga assistenter gör. Tyvärr har vi nu inte nått längre i förhandlingarna. Vi kan inte acceptera att arbetsgivarna vill sidsteppa en enskild grupp på arbetsmarknaden och bara ge dem mindre hälften av märket. Därför varslar vi idag om konflikt med Vårdföretagarna, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.
Så sent som igår meddelade regeringen och Vänsterpartiet att de har slutit en överenskommelse om att höja den statliga ersättning med 1,5 procent per år under kommande tre åren. Ökningen motsvarar inte nivån på löneökningarna som avtalats på övriga arbetsmarknaden. Något som arbetsgivarna är kritiska till.
Kommunal pekar å sin på att de privata företagen i snitt gör en vinst på 13 kronor per assistanstimme och att den aviserade höjningen av ersättningen i kronor är högre än den löneökning som förbundet kräver.
Fackförbudets varsel träder i kraft den åttonde september.