Vill lyfta allas rätt till sexualitet

Med teaterföreställningen »Sagan om liv och lust« vill Kulturparken i Uppsala uppmärksamma rätten till sexualitet för personer som har stöd enligt LSS eller personlig assistans.

Scenbild från föreställningen. En svartklädd person i elrullstol och en person i vit klänning.
Foto: Kulturparken

Med teaterföreställningen »Sagan om liv och lust« vill Kulturparken i Uppsala uppmärksamma rätten till sexualitet för personer som har stöd enligt LSS eller personlig assistans.
– Idag finns inget tillgänglighetsperspektiv till sexualitet. Det är väldigt mycket en fråga för den enskilde. Det gör att varje assistent får fatta beslut utan vägledning. Det gör att det blir väldigt mycket hemlighetsmakeri och kan leda till övergrepp. Har man ingen vägledning om var gränserna så är det lätt att man går över dem, eller så leder det till att man inte gör någonting, säger Magnus Lindén, metodutvecklinare och kommunikatör vid Kulturparken.
Med utgångspunkt i workshops där personer med olika LSS-beslut deltagit, har manusförfattaren och regissören Nanna Castillo jobbat fram en teaterföreställning som uppmärksammar vad rätten till sexualiteten betyder och hur det fungerar i praktiken. Föreställningen vänder tog framför allt till personer med intellektuella funktionsnedsättningar, berättar Magnus Lindén men tillägger att att det här är en fråga som berör betydligt fler, inte minst många som använder personlig assistans.
– Föreställningen talar till känslan men ställer även frågor om relationer. Har jag rätt att vara kåt? Har jag rätt att älska som alla andra?
Idag är sexualitet inget man talar om inom omsorgen, menar Magnus Lindén. LSS-verksamheter saknar till exempel beredskap när en boende vill ha ett one-night-stand eller låta sin partner stanna över natten.
– Även om det står i FN-konventionen och WHO definierar sexualitet som en rättighet, så betraktas det många gånger som en icke-fråga i Sverige.
»Sagan om liv och lust« har premiär i Uppsala den 31 mars och kommer att visas på fler platser under våren. I början av maj ges föreställningen i riksdagen där Magnus Lindén hoppas att den ska sätta fart på debatten och ge konkreta avtryck i den förda politiken.
– Det behövs bland annat etiska riktlinjer från Socialstyrelsen och en handbok för hur kommuner och enskild personal kan jobba med de här frågorna. Vilket stöd har man rätt till och var går gränsen för professionella. Vad får man göra och vad är kommunen skyldig att göra?

1 svar på ”Vill lyfta allas rätt till sexualitet”

  1. Otroligt viktigt ämne, alla har samma rätt till sin kropp och sin sexualitet. Det ska inte vara beroende av om hen behöver stöd eller inte.

Kommentarer är stängda.