Skarp kritik efter fackets attack

Fackförbundets Kommunals ordförande uppmanar personliga assistenter att gadda ihop sig mot sina uppdragsgivare. Fördomsfullt, anser DHRs ordförande.

Porträtt Annelie Nordström
Annelie Nordström, Kommunal (foto: Kari Kohvakka)

Fackförbundets Kommunals ordförande uppmanar personliga assistenter att gadda ihop sig mot sina uppdragsgivare. Fördomsfullt, anser DHRs ordförande.
”Många personliga assistenter känner sig som pigor, hembiträden eller ibland nästan som slavar åt brukarna och deras familjer. Det kan aldrig vara rätt. Så här kan det inte fortsätta, det är något fel i systemet.”, skriver Kommunala ordförande Annelie Nordström på sin blogg.
Hon exemplifierar med assistenter som saknar anställningstrygghet och byts ut godtyckligt för när de inte uppfyller assistansanvändarnas krav. Därtill nämner hon användare och deras anhöriga som ställer orimliga krav på arbetstider och engagemang.
”Om alla som jobbar hos samma brukare ställer rimliga krav på var gränsen går för deras jobb ­– begär lyfthjälpmedel, vettig sovplats och annat – så kommer inte brukare att kunna styra och ställa på samma vis.”, skriver Annelie Nordström.
Porträtt Rasmus Isaksson
Rasmus Isaksson, DHR

Inlägget har rönt en viss uppmärksamhet men får idag kritik av DHRs ordförande Rasmus Isaksson. Han tycker att Kommunala ordförande uttrycker sig förenklat och fördomsfullt. Seriösa assistansanordnare arbetar med att lösa konflikter och hitta lösningar som gagnar såväl personliga assistenter som assistansanvändare, menar han.
”Att hävda att det föreligger ett ”fel i systemet” är som att säga att det är fel att människor med funktionsnedsättning ska ha rätt till självbestämmande över det egna livet. Det är inget fel i systemet bara för att det inte fungerar överallt.”, skriver Rasmus Isaksson.
 
 

2 svar på ”Skarp kritik efter fackets attack”

Kommentarer är stängda.