Ryska idrottare tillbaka i Paralympics

Trots svenskt motstånd kan Ryssland åter släppas in i internationella paralytiska kommittéen (IPC). Därmed kan ryska idrottare få delta i nästa års paralympics i Paris. 

Efter att Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina i februari 2022 stängdes ryska och belarusiska idrottare av från att delta i vinterversionen av paralympics i Peking. Inför nästa års sommarupplaga av Paralympics Paris kan dock ryska deltagare åter få vara med på banan. 

På fredagen beslutade IPC att inte stänga av Ryssland från kommittéen. Beslutet fattades vid IPC:s kongress som just nu pågår i Bahrain. Med röstsiffrorna 74-65 avslog kongressen ett förslag om att Ryssland skulle vara helt avstängt, skriver IPC på X. Enligt beslutet kommer de ryska idrottarna att få tävla under neutral flagg.

Sverige och de övriga nordiska länder har tidigare sagt nej till att Ryssland och Belarus tillåts att delta i internationell idrott. 

– Vi har varit tydliga i vår position, tillsammans med hela den nordiska idrottsrörelsen. Vi anser inte att det är läge att släppa in ryska eller belarusiska idrottare i Paralympics. Situationen i Ukraina har inte förändrats sedan sist vi fattade beslut i frågan och därför står vi. Vi vill visa vägen och vara tydliga i våra värderingar, säger Åsa Llinares Norlin ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté i ett pressmeddelande. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!