Inga ryska deltagare i Paralympics

Efter hot om avhopp stänger Internationella paralympiska kommittén (IPK) dörren för idrottare från Ryssland och Belarus.

Så sent som på onsdagen meddelade IPK att idrottare från de båda krigsförande länderna skulle få delta under neutral flagg. Men i ett pressmeddelande på torsdagen skriver kommittéen att inga deltagare från de båda länderna kommer att få tävla i Peking. 

Orsaken ska vara att deltagare från flera andra länder har hotat med att hoppa av tävlingarna om kommittéen tillåter ryssar och belarusier att delta. Enligt pressmeddelande har även situationen i den paralympiska byn, där idrottarna bor, eskalerat och det har blivit svårt att garantera säkerheten för deltagarna. 

I pressmeddelandet skriver IPKs ordförande Andrew Parsons att totalt 83 deltagare från de båda länderna påverkas av beslutet. 

Tidigare i veckan krävde de paralympiska kommittéerna i de nordiska länderna att IPK skulle överväga att stänga ute Ryssland och Belarus från Paralympics i Peking.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Det här beslutet visar vilken otrolig styrka och beslutsamhet det finns i den paralympiska rörelsen. Det var det enda rätta beslutet för IPC att ta, det är ett starkt ställningstagande från parasporten, säger Åsa Llinares Norlin ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté i ett pressmeddelande.

Paralympics i Peking inleds i morgon fredag 4 mars.