»Jag kan ta DHR till en ny nivå«

DEBATT: DHR måste bli en organisation som attraherar nya medlemmar, skriver Sari Nykvist som kandiderar till uppdraget som organisationens nästa förbundsordförande.

Porträtt av Sari Nykvist. Sari ler mot kameran. Hon bär en brun jacka och en scarf.
Sari Nykvist vill ta över posten som förbundsordförande i DHR efter Rasmus Isaksson. (Foto: Albert Martinsson)

DEBATT: DHR måste bli en organisation som attraherar nya medlemmar, skriver Sari Nykvist som kandiderar till uppdraget som organisationens nästa förbundsordförande.

Det här är en debattartikel

2023 fyller DHR hundra år. DHR en organisation jag älskar och är stolt över. I DHR har jag fått träffa vänner att skratta och umgås med. I DHR har jag mött människor som precis som jag vill förändra och förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. I DHR finns och har funnits personer som långt innan jag fanns visat var skåpet ska stå. Personer som envist och enträget kämpat för det rätta. Utrymme, möjlighet till egna val och till liv på lika villkor som andra, för personer med funktionsnedsättning. Eller med andra ord så har personer före mig med näbbar och klor slagits för självbestämda liv. 1994 var året då jag klev in i gemenskapen. 

Åren på 1990-talet inleddes med styrelseuppdrag i föreningens lokala Stockholmsavdelning. Det innebar engagemang som gjorde att mina vägar korsades med människor som visade mig vad påverkansarbete kan vara. Direktaktioner och blockader av bussar och pendeltåg, som trots lagstiftning om tillgänglighet än i dag är otillgängliga. Våra direktaktioner skapade debatt och publicitet och därmed synlighet för den diskriminering som vi än idag är utsatta för. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

»Jag kan organisationen utan och innan. Jag ser vad som behövs göras och jag kan sätta ord på det både i skrift, tal och genom okonventionella metoder«

Sari Nykvist

Jag har suttit som ledamot i förbundsstyrelsen i DHR Ung, jag har jobbat som ombudsman på förbundskansliet och nu arbetar jag som ombudsman på DHR Stockholms läns distrikt. Jag kan organisationen utan och innan. Jag ser vad som behövs göras och jag kan sätta ord på det både i skrift, tal och genom okonventionella metoder som direktaktionerna är exempel på. Jag letar alltid efter och hittar alltid nya möjligheter i min strävan att nå nya mål. Jag är en envis och målmedveten person som med finess kan sätta ord på saker så att den som lyssnar förstår och ser vad som behöver göras synligt och förändras. 

Jag är med i DHR för att organisationen har en tydlig rättighetspolitisk grund att stå på där en av våra utgångspunkter är mänskliga rättigheter och Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Jag är med i DHR för att DHR kämpar för hälsa som helhet, allas rätt att må bra. 

2020 är det dags för vår nuvarande Förbundsordförande, Rasmus Isaksson, att lämna över stafettpinnen till en ny ordförande. Denna ordförande bör vara jag. Därför att jag kan ta DHR till en ny nivå. Jag kan skapa förändring både inom organisationen och utanför. 

DHRs medlemssiffror pekar nedåt. Det innebär att jag som ny ordförande tillsammans med mitt nya lag, som består av medlemmar, förbund, distrikt och avdelningar, i hela landet, måste vända medlemssiffrorna så att de pekar uppåt igen. DHR måste bli en organisation som attraherar nya medlemmar. Medlemmar som har många anledningar att välja just vår organisation. Anledningar som gör att de med glädje och stolthet vill bli långvariga medlemmar hos oss, bli en del av vårt lag och på så sätt bidra till en nödvändig och ständig förändring. En förändring som jag, efter Förbundsmötet, i år är beredd att fortsätta med, men för det måste ni ärade medlemmar ge mig förtroendet att göra det. Att få ta över ordförandeskapet skulle innebära att jag får utvecklas tillsammans med er. Något jag verkligen vill och hoppas att jag får. 

Slutligen vill jag tacka Rasmus för det goda arbete du gjort för DHR. Jag ser fram emot att följa dig på din väg med nya utmaningar som snart väntar dig, tack.

Vi hörs och ses, ta hand om er i dessa Coronatider.

Sari Nykvist

Det här är en opinionstext publicerad på Funktionshinderpolitik.se.
Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läs mer: Två kandiderar till ordförandeposten i DHR

2 svar på ”»Jag kan ta DHR till en ny nivå«”

  1. ”DHRs medlemssiffror pekar nedåt. Det innebär att jag som ny ordförande tillsammans med mitt nya lag, som består av medlemmar, förbund, distrikt och avdelningar, i hela landet, måste vända medlemssiffrorna så att de pekar uppåt igen. DHR måste bli en organisation som attraherar nya medlemmar.Vi behöver din energi att ta DHR in i framtiden.”
    Tummen uoo!

Kommentarer är stängda.