Nordiska kravet: Överväg att utesluta Ryssland från Paralympics

De nordiska paralympiska kommittéerna i gemensamt utspel. Kräver solidaritet med Ukraina.

– Vi befinner oss i en extraordinär och allvarlig situation och då är det viktigt att agera tydligt. Tillsammans med våra nordiska grannländer blir vi starkare, säger Sveriges Paralympiska Kommittés ordförande, Åsa Llinares Norlin i ett pressmeddelande.

I en gemensam skrivelse till Internationella paralympiska kommittén (IPC) uttrycker ordförandena i de paralympiska kommittéerna i Finland, Danmark, Norge, Färöarna, Island och Sverige sin solidaritet med det ukrainska folket. Samtidigt fördömer de den ryska attacken mot Ukraina som de menar hotar säkerheten för de som ska delta i Paralympics.

»Den paralympiska rörelsen har sitt ursprung från det fruktansvärda andra världskrig som härjade i Europa. Så låt oss som paralympiska organisationer vara tydliga och starkt stå emot oprovocerade militära angrepp mot demokratiska nationer.«, står det i skrivelsen. 

I skrivelsen ger de nordiska företrädarna även en stark rekommendation till IPC att överväga att utesluta Rysslands Paralympiska Kommitté samt Belarus Paralympiska Kommitté från att delta i Paralympics i Peking som börjar på fredag. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Samtidigt uppmanar man IPC att göra allt som står i dess kraft för  att säkerställa att den ukrainska truppen ges möjlighet att delta. 

Svenska Paralympiska kommittéen har ännu inte tagit ställning till hur man agerar om IPC väljer att inte utesluta Ryssland och Belarus, säger Åsa Llinares Norlin till Funktionshinderpolitik.

– Vi hoppas och tror att fler ansluter sig till det här och att det kommer att bli någon form av sanktion. Hur en sådan sanktion ser ut får IPC ta ställning till. Det är deras tävling. 

Exakt vad en eventuell uteslutning av Rysslands och Belarus paralympiska kommittéer kan innebära är oklart. Likaså om det medför ett stopp för enskilda idrottare från de båda länderna att delta i Paralympics.   

– IPC kan göra bedömningen att de får tävla fast under en neutral flagg. Var de landar vet vi inte. Vi kan bara trycka på med vad vi tycker i de här frågorna, säger Åsa Llinares Norlin.  

Paralympics i Peking

Totalt åker tio svenska deltagare från fyra olika idrotter för att tävla i Paralympics i Peking. Tävlingarna invigs på fredag 4 mars.