Hennes modeller stoppas på modeveckan

Inga rullstolar på catwalken. Louise Linderoths kollektion för rullstolsburna har gjort succé i Stockholm och London och hyllats i amerikanska Vouge, men i Köpenhamn stoppas hennes modeller.

Kollage av två bilder. En visar en modell i rullstol som bär ett par jeans som bara täcker underbenen. Den andra är ett porträtt av Louise Linderoth.
Modellerna i rullstol som visar Louise Linderoths jeanskollektion får inte rulla på catwalken i Köpenhamn. (Foto: Peter Håkansson (cc) och Albert Martinsson)

Hon är modeskaparen som gjort succé med sin kollektion för rullstolsburna. Hon har tagits väl emot i både Stockholm och London och blivit intervjuad av amerikanska Vogue. Men när hon skulle vara med i Köpenhamns »Fashion week« blev det stopp. Inga rullstolar tillåts på catwalken.
Louise Linderoth är 24 år och har nyligen gått ut textilhögskolan i Borås och tagits emot med öppna armar av modevärlden. Hon använder själv rullstol och gör kläder som ska fungera bättre för ett sittande liv och samtidigt vara estetiskt tilltalande. Runt om i den konservativa modevärlden har hon hyllats, men när det kom till Köpenhamns »Fashion week« tog det stopp. Inga rullstolar tillåts där.
– Jag blev jättebesviken och frustrerad men jag fick också en gnista av kämpaglöd att jobba ännu hårdare. Det är ett tecken på hur viktigt detta är och vilket motstånd som fortfarande finns. säger Louise Linderoth.
Köpenhamns Fashion week motiverar det hela med bland annat att rullstolar skulle sakta ner tempot och att det finns en trappa som man inte var intresserad av att ordna en ramp till. Louise Linderoth menar att det är inga problem som inte går att åtgärda.
– Det fanns en trappa även på Stockholms fashion week men mina modeller rullade in från en annan ingång bara. Det går alltid att lösa sådana här saker säger Louise Linderoth.
Varför tycker du att det är viktigt att driva den här frågan?
– Det är ju otroligt viktigt för mode är ju som en representation av människors liv och jag själv, som använder rullstol, har aldrig känt mig representerad i modescenen. Modet är ju egentligen till för alla människor och då tycker jag att det ska vara anpassat efter människor också. Människor är olika och det ska hyllas och inte begränsas till att passas in i ett ouppnåeligt ideal.
I framtiden vill Louise Linderoth fortsätta kämpa för representation, inkludering och mångfald på catwalken. Men just nu är största fokuset på ett samarbete med Dr Denim där de gör en sorts vardagsjeans som ska kunna säljas på marknaden. Alltså jeans om tål att tvättas och ska kunna användas av »vanliga användare«.
– Men jag vill så klart också fortsätta med mina mer konstnärliga idéer. Jag håller på med egen design som är lite mer crazy och galen, som mitt examensarbete.

1 svar på ”Hennes modeller stoppas på modeveckan”

Kommentarer är stängda.