Får kritik efter besparingsförslaget

Många reaktioner mot finansministerns uttalande om att dämpa kostnaderna för assistansersättning.

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Många reaktioner mot finansministerns uttalande om att dämpa kostnaderna för assistansersättning.
Vid en pressträff på torsdagen talade finansminister Magdalena Andersson (S) om behoven att minska de offentliga utgifterna för att delvis finansiera de ökade kostnaderna för den rådande tillströmningen av flyktingar till Sverige.
Specifikt pratade hon om att dämpa ökande kostnader i budgeten som sjukskrivning och assistansersättning.
Uttalandet har fått flera aktörer inom assistansrörelsen att reagera. Vilhelm Ekensteen, ordförande i Intressegruppen för assistansberättigade kallar finansministerns förslag ett makabert sammanbrott för den prisade svenska samhällsmoralen.
– Man ställer hjälpen till landets svårast funktionshindrade mot flyktingarna, det är en cynism som bara kan gå hem därför att vi inte syns på gatorna. Jag vädjar till regeringen att inte betala tragedier med tragedier, skriver Vilhelm Ekensteen i en kommentar.
Susanne Berg, chef för den politiska avdelningen på Stil, menar att regeringen genom att ställa grupper i behov av stöd mot varandra går mörka krafters ärenden.
– Det som ministern kallar kostnader för personlig assistans är en utgiftspost i socialförsäkringen. Det är inte detsamma som kostnader, eftersom 87 procent av assistansersättningen går direkt till löner till assistenterna. Den personliga assistansen gör att personer med funktionsnedsättningar får möjlighet att studera, skaffa familj, arbeta och bo var vi vill i samhället, säger Susanne Berg.
Även branschorganisationen Assistansanordnarnas ordförande Cecilia Blanck är kritisk till att finansministern ställer kostnader för flyktingmottagande mot ersättning till assistansberättigade. Det är en djupt olycklig koppling mellan två helt skilda åtaganden för den svenska staten, menar hon.
– Resultatet blir istället ytterligare spänningar och ökad risk för hatbrott mot båda grupperna, säger Cecilia Blanck, i en kommentar.

10 svar på ”Får kritik efter besparingsförslaget”

  1. Ökade kostnader i budgeten är med största sannolikhet inte vad som finansministern ser det som: ”behoven att minska de offentliga utgifterna för att delvis finansiera de ökade kostnaderna för den rådande tillströmningen av flyktingar till Sverige. Specifikt pratade hon om att dämpa ökande kostnader i budgeten som sjukskrivning och assistansersättning.” Ökade kostnader i budgeten, sedan drygt tjugo år bakåt i tiden, torde vara de ökade löneskillnaderna – där klyftorna mellan fattiga och rika har blivit djupare än någonsin – samtidigt som de minskade skatterna ställer till det för den sektion som tidigare mådde gott av dessa skatter; bland annat sjukvård samt omsorg av våra barn, unga och äldre!

  2. Lss n som gör att personer med Utvecklingstörning kan leva som vem som helst i samhället är som bortblåst. Framför oss ser vi istället bostäder som liknar gårdagens institutioner. Utan möjligheter att finnas och ta del och inkluderas i samhället som alla andra. Lss n har vi varit stolta över och inte minst assistansen gör att personer får möjligheter till självbestämmande. Ställa grupper mot varandra slutar inte här. Vad är nästa drag? Se till att vi har människor som är produktiva? Vi har ju sett hur man behandlar sjuka och arbetslösa. Vår grupp har inget att sätta emot eller spara på. Ett samhälle är aldrig starkare än den svagaste länken…

  3. Höj skatten istället. De flesta av landets socialdemokrater vill hjälpa de som har det svårast. Hemskt förslag, är mycket förvånad att det kommer från S. Känns so man angriper de svagaste. Även om jag själv inte behöver assistans så måste jag mana till att vi försöker höja rösterna. Alla branschorganisationer måste göra sig hörda. Detta gör tyvärr att jag för första gången i hela mitt luv lämnar S.

  4. En påföljd av detta blir även att blivande föräldrar kommer att vilja veta om deras barn är friskt i livmodern, om så inte är fallet så kommer dom att begära abort på grund av att deras barn vid deras bortgång inte kommer att kanske få den vård barnet är i behov av då. Detta har jag fått höra av ett par som vill ha barn men ligger i riskzonen för en viss genetisk funktion störning. Och adoptera det vill dom ännu mindre nu ju, för tänk om det barnet har en dold funktionsstörning. Eller om barnet råkar ut för en olycka på väg till något och blir handikappad. Så dom har nu inga planer på skaffa barn mer nu som lägget är.

  5. Magdalena.
    Vad är dit syfte. Du står för allt emot diskriminering, tycker du inte du kör en dubbel moral , då vi med npf tydligen inte till hör din så kallade fina sympatiska sida. så här ser min vardag ut. ” skriv ”röd” skriv ” tråden” över ”röd” sen skriver du ” kaos över ” tråden. Kan du läsa vad det står då . Antagligen inte. Så nu vet du vilket kaos jag har och ha det i åtanke. Nästa gång du debatterar. Jo eftersom du spelar ett spratt med oss och nervärdera oss. Piggelin? Grön? Isglass? Nästa gång du ska öppna en frysbox med massor av glassar i . Så kommer du att tänka på piggelin! Så nu kommer du aldrig och glömma detta. Och det bästa är att när du kör dit race och debattera. Så kommer du tänka piggelin. Piggelin och piggelin. Så om du väljer att stötta oss. Då kan jag hjälpa dig med att sluta tänka på piggelin!

Kommentarer är stängda.