Accepterar högre kostnader för LSS

Kostnaderna för LSS och personlig assistans kan öka med mer en en miljard. Det beskedet gav Socialdemokraterna idag.

Porträtt av Lena Hallengren
Lena Hallengren (S) är barn- , äldre- och jämställdhetsminister med ansvar för funktionshinderpolitiken. (Foto: riksdagen)

Kostnaderna för LSS och personlig assistans kan öka med mer en en miljard. Det beskedet gav Socialdemokraterna idag.
– Rätten till stöd ska komma först. Vi är beredda att ta den kostnaden. Om det kostar 700 miljoner kronor, det kanske kostar en miljard, det kanske kostar mer; vårt besked är att vi har råd att ge stöd till barn i behov, sa barn- och äldreminister Lena Hallengren (S) vid en pressbriefing på torsdagen.
Tidigare har andra partier i sina budgetar och förslag lagt fram förslag om högre kostnader för LSS. Bland annat har Liberalerna avsatt en och en halv miljard mer per år.
Vid pressbriefingen upprepade Lena Hallengren att S vill ha en bred blocköverskridande om LSS efter valet.
– Vi sträcker ut handen till blocköverskridande samtal, en inbjudan som gäller oavsett hur det det här valet går. 
Utspelet från Hallengren möts dock av hård kritik från såväl politiska motståndare som från delar av funktionshinderrörelsen. Tidigare socialministern Bengt Westerberg (L) antyder i en debattartikel i Aftonbladet att Socialdemokraternas omsvängning handlar om panikåtgärder i valspurten. Socialdemokraterna har haft tre år på sig att rätta till den dom från 2015 som inneburit att många har förlorat sig assistansersättning, skriver Westerberg.  Istället har regeringens fokus under mandatperioden legat på besparingar.
I intervjuer med Aftonbladet och TT sågar såväl Annie Lööf (C) som Ebba Buch Thor (KD) S omsvängning som de menar är kall valtaktik. Kritik kommer även från funktionshinderorganisationen RBU, som varit en av regeringens argaste kritiker i assistansfrågan.  I ett pressmeddelande säger organisationens ordförande Maria Persdotter att beskedet från S är otydligt och kommer för sent.
– Det är uppenbart att Socialdemokraterna inser att frågan kan skada dem i valet. Vi hade velat se en konkret lösning långt tidigare, säger Maria Persdotter i pressmeddelandet.