»Vi talar inte om för dig hur du ska leva«

Hittills har mer än 80 personer fått stöd av en sekundant. Nu hoppas projektledaren Amad Lindblom att verksamheten ska bli permanent. 

Sekundantverksamheten bygger på en dansk förebild och innebär att personer som själva har erfarenhet av att leva med funktionsnedsättning ger stöd och hjälp till andra i deras möten med makthavare och myndigheter. Sekundanten är inget ombud utan kan snarare betraktas som ett bollplank och någon som kan lyssna och ge stöd, före, under och efter ett möte med en myndighet.

– Mycket handlar om att hjälpa människor att känna till sina rättigheter. Vad har jag rätt till? Får handläggaren göra så här?

ANNONS Ruta med text och ett omslag av tidskriften Funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Under tre år har projektet rekryterat och utbildat sekundanter från olika håll i landet. Idag finns 22 aktiva sekundanter som tillsammans har gett stöd till mer än 80 personer. Fallen har handlat om allt från ansökningar om personlig assistans till ärenden om färdtjänst eller bostadsanpassning. 

Resultaten har till stor del varit positiva, säger Amad Lindblom.

– Vi har stärkt personer i att föra sin talan. Det blir också tydligare för myndigheterna att den här personen vet vad den pratar om.

Läs mer: »Alla kan behöva en sekundant«

Inledningsvis var efterfrågan på sekundanter mindre än förväntat. Trots att undersökningar visar på ett utbrett behov av det stöd sekundanterna erbjuder är många människor uppenbart besvärade av att be om hjälp, berättar Amad Lindblom. 

– Att överhuvudtaget säga att man är i behov av någonting är väldigt svårt i Sverige. Här ska man reda sig själv. För många känns det lite grann som ett misslyckande när man måste be om hjälp.

Med tiden har tillströmningen av hjälpsökande ökat. Amad Lindblom tror fler har förstått att sekundanten i första hand är en medmänniska, med egen erfarenhet av liknande situationer, som lyssnar och ger stöd. Det är den sökande som är experten i sitt eget liv.

– Vi hjälper bara till som bollplank och hjälper till att reda ut ditt problem. Vi talar inte om för dig hur du ska leva. 

I maj i år avslutas projektet, men Amad Lindblom har ambitionen att verksamheten ska leva kvar inom DHR.

– Jag vill att fler ska hitta sekundantprojektet och inse att de inte är ensamma. Din erfarenhet är unik för dig, men det är inte ett unikt fall.

Sekundantprojektet

Treårigt projekt i regi av DHR och Personskadeförbundet med finansiering från Arvsfonden. 

Läs mer: www.sekundant.se

Läs mer: »Alla kan behöva en sekundant«