Tillgänglig avskildhet

Lämna stressen på fastlandet för ett par timmar. På ön Garpen i södra Kalmarsund har ideella krafter investerat tid och pengar i att göra den gamla fyrplatsen tillgänglig.

Mitt i havet men ändå bara femton minuters båtfärd från kusten ligger fyrön Garpen. Här restes den första fyren 1893 och sedan dess har blänket från ön guidat sjöfarare till och från hamnen i Bergkvara. 

Det 27 meter höga fyrtorn som idag dominerar öns siluett byggdes 1934 och den lilla fyrplatsen lockar varje sommar tusentals besökare som vill uppleva naturen och den kulturhistoriska atmosfären, titta på fåglar och njuta av utsikten mot Öland, Blekinge och havet där bortom. 

– Det finns inget liknande på den här sidan av Kalmarsund. Ön ligger där själv mitt ute i sundet. Det är en fantastisk plats, en liten pärla, säger Conny Kalmteg. 

Han är ordförande i den ideella föreningen Garpens Vänner, som sedan drygt 20 år tillbaka äger ön och dess byggnader. Varje sommar kör föreningen i egna båtar ut besökare som stannar över dagen eller övernattar i någon av de gamla fyrvaktarbostäderna. Men genom åren har det varit få personer med nedsatt rörelseförmåga som tagit sig ut till ön. I de fall det har förekommit har det krävts vanskliga lyft för att komma i och upp ur båten samtidigt som framkomligheten på ön har varit begränsad. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Vi har ändå sett glädjen hos dem som har kommit ut och fått uppleva att vara på ön, trots de svårigheter det har inneburit. Det har vi tagit till oss och sagt att vi måste göra något åt. Det är en av ledstjärnorna vi har i föreningen, att ön ska vara tillgänglig för allmänheten, säger Conny Kalmteg.

Kollage av två bilder. En visar två barn som tittar ut över havet med en rampförsedd brygga i bakgrunden. Den Andra visar en träspång som leder fram till en hiss som i sin tur leder till en terass.
Med ideella krafter har föreningen byggt tillgängliga bryggor och installerat hiss till terassen. Foto: Garpens vänner

2016 påbörjade man därför arbetet med att göra Garpen tillgänglig för alla. Första steget blev att skaffa en ny båt. Uppdraget gick till en lokal båtbyggare som 2019 levererade en knappt tio meter lång båt med ramp i fören och plats för upp till tolv passagerare och möjlighet att ta med personer som använder rullstol. 

– Sedan dess har vi jobbat med att bygga nya bryggor ute på ön så att passagerarna kan rulla av direkt. Vi har byggt ett däck runt där man kan köra med rullstol och ta sig från båten. Vi har även införskaffat en personhiss upp till trädäcket utanför restaurangen där man bland annat kan sitta och äta, säger Conny Kalmteg.

Mycket av investeringarna har finansierats med stöd från olika fonder, men framför allt är det ideellt arbete som ligger bakom, berättar Conny Kalmteg. 

– Vi har lagt ner mycket eget arbete i allt från att bygga bryggor till att göra trädäck och vägar för att köra rullstol. 

En båt med ramp i fören ligger i en hamn vid en Y-bom.
Den nya båten tar enkelt emot passagerare i rullstol. Foto: Garpens vänner

Samtidigt finns det fortfarande begränsningar i vad en besökare i rullstol kan göra på ön. Att ta sig upp i fyrtornet är inte möjligt och de flesta av byggnaderna, som står på högra grunder för att skydda dem mot havet, är ännu inte tillgängliga.

– Det är kanske ett projekt för framtiden, säger Conny Kalmteg.  

FAKTA Garpen
Ensligt belägen fyrö i södra Kalmarsund. Ön nås med båt från hamnen i Bergkvara. Föreningen Garpens Vänner kör flera båtturer om dagen (onsdag till söndag) med start 7 juli. 
Läs mer på www.garpen.se