Snart dags för största mässan

Den som vill ha klämma och känna på de senaste hjälpmedlen kan besöka Göteborg i april.

En stor hall med utställningsmontrar, med bland annat bilar, och en massa människor.
Så här såg det ut i Göteborg förra gången Leva och fungera arrangerades. (Foto: Svenska mässan)

Den som vill ha klämma och känna på de senaste hjälpmedlen kan besöka Göteborg i april.
Nordens största mötesplats för hjälpmedel och tillgänglighet kallar de sig, mässan Leva och Fungera i Göteborg som i år slår upp portarna den 4 – 6 april. Mässan samlar utställare från såväl hjälpmedelsbranschen som företag verksamma inom personlig assistans, bostadsanpassning, rehabilitering och andra områden som berör personer med funktionsnedsättning. Dessutom finns en betydande mängd intresseorganisationer på plats.
I år, liksom tidigare, hålls Leva och Fungera på Svenska mässan. Den som har varit på plats tidigare kommer att känna igen sig, berättar Maria Nilsson, affärsansvarig för mässan.
– Ett område där vi ser att det rör sig är att det kommer allt fler digitala produkter. Många utställare jobbar med appar och andra digitala hjälpmedel.
Men fortfarande ligger ett stort fokus på traditionella hjälpmedel. Bland utställarna finns jättarna på området såväl som nyare innovatörer.
Nytt för i år är att mässan satsar på tre olika scener där besökarna kan ta del av föreläsningar nom lika områden. Bland annat kommer mässans samarbete med Chalmers tekniska högskola inom området sport och teknologi. Mässan har kanaliserat idéer från organisationer och företag som studenter har jobbat vidare med.
– En av studenterna har jobbat med att utveckla en domarstol för volleyboll som fungerar för domare med funktionsnedsättning. Hur det går kommer att redovisas på Leva och Fungera, säger Maria Nilsson.
Mässan har även ett samarbete med Svenskt Nätverk för anpassad fysisk aktivitet (Snafa) som kommer att märkas i olika aktiviteter.
– Det blir ett litet tema om att röra sig, inte nödvändigtvis hålla på med sport utan att vara aktiv, säger Maria Nilsson.
4–6 april pågår mässan Leva och Fungera på Svenska mässan i Göteborg