SHT #1: 20 år med personlig assistans

2014 års första SHT minns tillkomsten av assistansreformen. Vi granskar dagens utveckling och ställer frågan hur mycket som andra man egentligen får leva med personlig assistans?

Omslaget till SHT 1-2014. Adolf Ratzka
SHT #1-2014. Adolf Ratzka. omslagsfoto: Marc Femenia

Den personliga assistansen står i fokus i årets första utgåva av SHT. 20 år har gått sedan den omvälvande reformen trädde i kraft 1994. Vi har bland andra träffat Adolf Ratzka som berättar om kampen som ledde fram till assistansreformen och hur han ser på de senaste årens debatt om fusk, kontroll och vinstnivåer. 
Vi granskar assistansbolagens sidoverksamheter. Bowling, musiktävlingar och bostäder ska skapa mervärde för kunderna men kritiker talar om inlåsningseffekter som strider mot reformens intentioner.
Och så frågar vi oss var gränsen går för hur mycket som andra man får leva med personlig assistans? Möt dansaren och designern Emilia Wärf vars aktiva liv riskerar att kosta henne en indragen assistans.
Mer läsning: Belgaren som blev volontär i Växjö. Så tillgängligt blir kulturhuvudstadsåret i Umeå. Uppfinnarnätverket som ska ge nya hjälpmedel.
SHT #1-2014 utkommer 5 februari
Vill du ha SHT i brevlådan? Teckna din prenumeration här.
Du kan också köpa tidningen som PDF-fil ›
 

1 svar på ”SHT #1: 20 år med personlig assistans”

Kommentarer är stängda.