Så vill valberedningen förändra DHR-toppen

Ny ordförande och två nya ledamöter. Så ser förändringarna i DHRs förbundsstyrelse ut om valberedningens förslag blir verklighet.

En laptop-dator med DHRs logotyp på skärmen
På förbundsmötet i oktober ska ombuden välja en nya förbundsstyrelse till DHR. Mötet är digitalt och helt textbaserad.

Ny ordförande och två nya ledamöter. Så ser förändringarna i DHRs förbundsstyrelse ut om valberedningens förslag blir verklighet.

Det blir en blandning av gammalt och nytt i DHRs förbundsstyrelse om förbundsmötet antar valberedningens förslag. Redan i våras meddelade valberedningen att man vill se Åsa Strahlemo som ny förbundsordförande när Rasmus Isaksson lämnar uppdraget.

Strahlemo har tidigare suttit två år som ledamot i förbundsstyrelsen, ett uppdrag som hon lämnade 2017 av familjeskäl. Nu vill hon dock komma tillbaka och går till val på ett program där hon bland annat vill förnya engagemanget och jobba med frågor om ekonomi och försörjning (läs intervju i nummer 2/20). I en debattartikel i september säger hon sig vilja bygga nya allianser för att förnya DHRs möjligheter att förändra samhället.

Valberedningen föreslår även två nya ledamöter till styrelsen: Johannes Persson från Varberg och Liza Syeda från Botkyrka (se separata intervjuer). Mika Ihanus som varit ledamot sedan 2017 hamnar däremot utanför förslaget. Han kvarstår dock som kandidat.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

I kulisserna finns också fler kandidater som vill ta plats i styrelsen. Sari Nykvist från Stockholm har till exempel inte gett upp kampen om posten som förbundsordförande (läs intervju här).

I en debattartikel som publicerades på Funktionshinderpolitiks webbtidning i september lovade hon att riva ner de interna murarna i DHR och se till att organisationen blir bättre på att ta tillvara medlemmarnas kompetens och engagemang. Hon säger sig också vilja arbeta för att medlemmarna blir bättre på att se, stödja och stärka varandra.

Valberedningens förslag till ny förbunds­styrelse

Förbundsordförande, nyval 
Åsa Strahlemo, Uppsala, 49 år

Ledamöter, nyval
Liza Syeda, Botkyrka, 41 år 
Johannes Persson, Varberg, 66 år 

Ledamöter, omval
Jihad Menhem, Örebro, 58 år
Annelie Arnesdotter, Sävar, 61 år
Sylwia Gozdek, Malmö, 38 år 
Lars-Göran Wadén, Gävle, 48 år