Regeringen öppnar för att förtidspensionera 19-åringar

Unga med ”grava fysiska besvär” ska enligt ett nytt förslag kunna få förtidspension redan vid 19 års ålder.

Porträtt av Annika Strandhäll
Annika Strandhäll är socialförsökringsminister (S). (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Unga med ”grava fysiska besvär” ska enligt ett nytt förslag kunna få förtidspension redan vid 19 års ålder.
Idag lägger regeringen fram förslaget att sänka åldersgränsen för hel sjukersättning från 30 till 19 år. Det rapporterade Dagens nyheter i helgen. Förslaget innebär att personer som ”sannolikt aldrig någonsin kommer att kunna arbeta till någon del” ska slippa de kontrollstationer och omprövningar som idag är obligatoriska för alla som har aktivitetsersättning.
– I gruppen som beviljas aktivitetsersättning finns en del självklara fall med väldigt grava hinder som gör att man direkt kan utesluta att det någonsin kommer att finnas någon möjlighet att de kommer att kunna arbeta till någon del. Med det regelverk vi har haft fram till i dag har de tvingats har in i samma process som alla andra med omprövningar, säger Annika Strandhäll till Dagens Nyheter.
I dag har lejonparten av alla som får aktivitetsersättning någon form av psykisk diagnos. De nya reglerna ska inte gälla för denna grupp. Förslaget om att möjliggöra hel sjukersättning för 19-åringar gäller först och främst dem som har grava fysiska besvär.
Med förslaget hoppas regeringen frigöra resurser som istället ska läggas på dem som har en chans att komma in på arbetsmarknaden.