Oro för trovärdigheten bakom avhoppen

Det fortsätter att storma inom organisationen Funktionsrätt Sverige. Nu har fyra av nio styrelseledamöter lämnat sina uppdrag i protest mot att Lars Ohly är kvar som styrelseordförande.

Kollage av två bilder. En med en kvinna som håller en skylt där det står #metoo och en som föreställer Lars Ohly.
Kritiken mot Lars Ohly har lett till flera avhopp från Funktionsrätt Sveriges styrelse. (Foto: Mihaisurdu/Adobe stock och Wikimedia)

Det fortsätter att storma inom organisationen Funktionsrätt Sverige. Nu har fyra av nio styrelseledamöter lämnat sina uppdrag i protest mot att Lars Ohly är kvar som styrelseordförande.Samtidigt kommer fler krav på han avgång.
Sedan Lars Ohly i november i en debattartikel i Svd gick ut med att han hade polisanmälts för sexuella trakasserier och bett den anmälande kvinnan om ursäkt har turerna varit flera inom Funktionsrätt Sveriges styrelse. Polisanmälan lades visserligen ner men från övriga styrelsen kom tidigt krav på Ohlys avgång från ordförandeposten, en position han valdes till vid organisationens kongress i maj. Organisationens har kallat till en extrakongress i januari för att diskutera frågan men redan nu har flera styrelseledamöter valt att avsäga sig sina uppdrag i Funktionsrätt Sveriges styrelse.
En av de första att lämna sitt uppdrag var en av organisationens vice ordföranden Pelle Kölhed.
– För mig är det en värdegrundsfråga. Jag kan inte tänka mig att ha en företrädare för en av Sveriges största organisationer för personer med funktionsnedsättning som har kränkt en person på det här viset. Det stämmer inte med organisationens värdegrund och det stämmer inte med min, säger Pelle Kölhed.
Han menar att det skadar Funktionsrätt Sverige att Lars Ohly stannar kvar som ordförande.
– Vi blir inte trovärdiga om vi har en företrädare som går runt och pratar om mänskliga rättigheter samtidigt som han själv har skippat att se den individuella okränkbarheten, säger Pelle Kölhed och understryker att konflikten blir större i en organisation som som utgår från mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
– Om man tittar på hur funktionshinderhistorien ser ut så är den full av ofredanden och annat som vi bekämpar på alla nivå.
Att polisutredningen mot Lars Ohly har laget ner spelar ingen roll, anser Kölhed
– Han har bett om förlåtelse och därmed ska allt vara glömt. Om det hade det kanske kunnat vara om han inte hade haft den positionen som han har. Här är han företrädare för Sveriges största funktionshinderorganisation som utgår ifrån mänskliga rättigheter. Då räcker inte förlåt, säger Pelle Kölhed.
Samma resonemang för Maria Lundqvist Brömster. Hon är ordförande för Hjärnskadeförbundet Sverige och blev i går den fjärde ledamoten att lämna styrelsen i i Funktionsrätt Sverige.
– Det här handlar inte om person i första hand eller om han är dömd eller inte dömd. Det handlar om en handling som är helt oacceptabel och vilka skyldigheter vi har som en institution för mänskliga rättigheter.
Hon anser att Funktionsrätt Sveriges hantering av händelsen gör att organisationen förlorar i trovärdighet.
– Vi har målgrupper som ofta är beroende av andra för att få en fungerande vardag och ett liv där man känner delaktighet och inflytande. Då känns det inte bra att vi har hamnat i en sådan här situation.
Lars Ohly säger till TT att han tycker att det är synd att ledamöterna avår. Några planer på att lämna sin post har han dock inte.
– Skulle jag hoppa av nu skulle organisationen vara fullständigt ledarlös fram till extrakongressen, säger Ohly till TT, rapporterar Aftonbladet.
På torsdagen kom även krav på Ohlys avgång från HSO i Norrbotten. I ett brev som Svt rapporterar om skriver ordföranden att organisationen inte har förtroende för honom och att han inte är välkommen till Norrbotten.
 
Pelle Kölhed har också varit en av två experter från funktionshinderrörelsen i den pågående LSS-utredningen. Nu lämnar han även detta uppdrag.
– Jag vill inte sammanknippas med organisationen så länge Lars Ohly är kvar som ordförande. Samtidigt måste Funktionsrätt Sverige få utse en representant som de tycker är representativ.
Det är mindre än ett år kvar av utredningen där du har varit med från början. Hur påverkar det funktionshinderrörelsens möjlighet till inflytande i utredningen
– Jag tror inte att jag är så viktig. Det finns många mycket kunniga människor inom funktionshinderrörelsen som kan gå in och ta den posten, säger Pelle Kölhed.

2 svar på ”Oro för trovärdigheten bakom avhoppen”

  1. Att människor utan egna funktionsnedsättningar ska vara företrädare för våra organisationer är en tillbakagång till den medicinska modellen. Nothing about us without us!

Kommentarer är stängda.