Nytt regleringsbrev stillar inte kritiken

Regeringens försök att förtydliga instruktionen till Försäkringskassan går inte hem hos kritikerna. Fortfarande kräver flera organisationer ett nödstopp för indragningar av personlig assistans.

En person i röd skjorta sågar av en trästam med motorsåg. Flisorna yr.
Regeringens utlovande förtydligande sågas av kritikerna. (Foto: tcsaba – Fotolia/Adobe stock)

Regeringens försök att förtydliga instruktionen till Försäkringskassan går inte hem hos kritikerna. Fortfarande kräver flera organisationer ett nödstopp för indragningar av personlig assistans.
”Det handlar fortfarande om att spara pengar, även om man nu kallar det särskilt fokus på timutvecklingen. Det här är inget förtydligande, det är en ganska luddig upprepning av det gamla regleringsbrevet”, säger RBUs ordförande Maria Persdotter i en kommentar på organisationens hemsida.
På onsdagen presenterade regeringen till slut sitt utlovade förtydligande av uppdraget till försäkringskassan när det gäller hanteringen av assistansersättning, I regleringsbrevet för 2017 är den kritiserade skrivningen om att Föräsklringskassan ska bidra till att bryta  utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen” borta. I det nya regleringsbrevet skriver regeringen att ”Försäkringskassans arbete med assistansersättning ska präglas av hög kvalitet och rättsäkerhet så att rätt person får rätt ersättning”.
Fortfarande finns dock ett tydligt uppdrag att även under 2017 hantera utvecklingen av antalet beviljade timmar. Men där årets regleringsbrev uppmanade Försäkringskassan att bidra till att bryta utvecklingen av antalet beviljade timmar skriver regeringen nu att Försäkringskassan ska ”säkerställa en god kontroll för att motverka överutnyttjande och brottsligt nyttjande med ett särskilt fokus på den ökande timutvecklingen”.
Den nya skrivningen blidkar dock inte kritikerna. Från flera organisationer inom funktionshinderrörelsen kommer kritiska kommentarer.
”I praktiken kan vi inte tolka det hela på annat sätt än att avsiktsförklaringen med att bryta antalet timmar fortfarande gäller, om än med mildare omskrivning”, skriver Neuroförbundet i en kommentar.
Handikappförbunden menar att det fortfarande behövs ett nödstopp för indragningar av personlig assistans, något som krävdes av den manifestation som samlade tusentals människor runt om i landet på internationella funktionshinderdagen.
”Regeringen verkar mena att det ökade antalet assistanstimmar beror på överutnyttjande och fusk, säger Handikappförbundens ordförande Stig Nyman i ett uttalande.
”Men det finns ingenting som tyder på att det är skälet. Vi menar istället att ökningen speglar verkliga behov”, tillägger han.