Nytt evenemang vill sprida kunskap om anpassade bilar

Inspireras av andras bilar eller visa din egen. I juni arrangeras »Möjligheternas dag« i Göteborg med bilanpassning i centrum.

Under en lördag i juni blir trafikövningsplatsen Stora Holm på Hisingen en mötespunkt för alla som använder anpassad bil eller är nyfikna på att skaffa en. På programmet står föredrag om allt från anpassning av elbilar till trafiksäkerhet och här finns också representanter från olika bilanpassningsföretag. 

Men det mest centrala under dagen handlar om praktik och erfarenhetsutbyte kring anpassade bilar. Bland annat hoppas arrangörerna att flera privatpersoner ska visa upp sina anpassade bilar och dela med sig av erfarenheter och lösningar. 

– Det kanske är sådant som är välanvänt och slitet men som har fungerat under många år eller kortare tid. Det kan var speciella saker eller allmänna lösningar, säger Ingrid Bohlin, verksamhetschef på Mobilitetscenter som är en av arrangörerna. 

»Det vore fantastiskt om vi kan visa en privatbil, som må vara rostig och ful, men som har rullat i nio år och tjugotusen mil.«

Ingrid Bohlin

Tanken är inspirera och samtidigt sprida praktisk kunskap om bilanpassning.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Det vore fantastiskt om vi kan visa en privatbil, som må vara rostig och ful, men som har rullat i nio år och tjugotusen mil. Det har i så fall varit en mycket välanvänd och väl fungerande bil, säger Ingrid Bohlin. 

Möjligheternas dag är ett samarrangemang mellan Mobilitetscenter och Ryggmärgsskadecentrum i Göteborg. Ulla Carlsson är aktivitetssamordnare på det senare. Hon använder själv anpassad bil och ser hur många idag använder nätet för att få svar på frågor och diskutera löningar runt bilanpassning. 

– Det är väldigt sällan man får tillfällen att komma samma och titta, känna och fråga. Det tror jag är otroligt viktigt, säger Ulla Carlsson.

Bristen på praktiska testmöjligheter skapar dels osäkerhet bland många bilköpare, men kan också leda till att många väljer att inte använda sin färdiganpassade bil.

– Idag är du mycket i händerna på anpassningsföretagen och Trafikverkets inspektörer. När du väl får din bil vågar du kanske inte köra den, säger Ulla Carlsson.

Ingrid Bohlin instämmer och menar att det är inte helt ovanligt att människor hamnar i en sådan situation.

– Det leder i sin tur till att man kan få dåligt samvete för att man har fått ett bidrag som man inte kan använda och som inte funkar. Man lägger skulden på sig själv och upplever att man klarar mindre än tidigare. I själva verket är det ofta är utrustningen som inte riktigt passar. 

Just därför är det viktigt att träffa andra bilförare och ta del av deras erfarenheter, tillägger Ulla Carlsson.  

– Precis som i alla andra sammanhang behöver man förebilder även här.

Möjligheternas dag

När 18 juni
Var Stora Holm, Göteborg
Vad Förutom kunskapsutbyte om anpassningar går det att under »Möjligheternas dag« testa på halkkörning med sin egen anpassade bil eller att prova på övningskörning med trafiklärare på inhägnat område.