»Nya möten är bra för samhället«

Teater Kattma en av få svenska teatergrupper där skådespelare med och utan funktionsnedsättning jobbar tillsammans. I helgen är det premiär för gruppens nya föreställning som ger sig ut på en inre resa med tåg.

Foto från föreställningen. Hans Sjöberg sitter i förgrunden till höger och två andra personer sitter vid ett bord i bakgrunden. En har konduktörsmössa
Homai – Enkel resa utspelar sig på ett tåg. Regissören Hans Sjöberg spelar även en av rollerna. (Foto: Titti Tindvall)

Teater Kattma en av få svenska teatergrupper där skådespelare med och utan funktionsnedsättning jobbar tillsammans. I helgen är det premiär för gruppens nya föreställning som ger sig ut på en inre resa med tåg.
Teater blandas med film i Kattmas nya föreställning där två ganska vardagliga människor hamnar på ett tåg som är på väg någon annanstans än vad de själva tror.
– Det är ett slags inre resa som de istället får göra. Det handlar om att hitta sig själva eller den som de en gång var menade att bli. De reser både bakåt och framåt i tiden, säger Hans Sjöberg, regissör och skådespelare i Teater Kattma.
Sedan 2011 har Hans Sjöberg, som själv är rullstolsanvändare, jobbat med så kallad integrerad teater, där skådespelare med och utan funktionsnedsättning deltar. Idéen är att skapa nya möten mellan människor. I Homai – enkel resa spelas alla bärande roller utan en av skådespelare med funktionsnedsättning, och i ensemblen finns både proffs och amatörer.
– I förlängningen skulle det vara roligt att integrera utifrån andra aspekter också. Människor som aldrig skulle mötas någon annanstans möts på teatergolvet, säger Hans Sjöberg och tillägger:.
– Det är så lätt att vi hamnar i olika reservat där funktionsnedsatta hamnar för sig och skådespelare för sig. Att hitta nya möten tror jag är bra för samhället i stort.
Under de senaste tio åren har teatersverige fått upp ögonen för personer med funktionsnedsättning, menar Hans Sjöberg. Det finns ett intresse av att nå gruppen, både som publik och som deltagare, även om det fortfarande kan vara problem med tillgängligheten inom kulturvärlden.
– Vi är alla människor och ska vi skapa ett samhälle som är för alla då måste vi också jobba tillsammans alla och ge resurser, möjligheter och tillgänglighet för att göra det. Jag kan inte vara med om jag inte kan komma in i lokalen.
Tetater Kattma har i några tidigare produktioner även haft ett tydligt funktionshinderpolitiskt tema. Man har vänt på roller och ifrågasatt normer. Den nya föreställningen är dock mer konstnärlig än politisk, säger Hans Sjöberg, även om det finns inslag som handlar om den utsatthet och beroendeställning som många upplever.
– Men det här föreställningen är mer teater än intressepolitik, säger Hans Sjöberg.
Homai – enkel resa har premiär på lördag 26 september och spelas under oktober och november i Dalheimers hus i Göteborg.