Ny trapphiss ska göra Dramaten tillgänglig

Den tillfälliga hissen till nationalscenen försvinner och ersätts av en permanent lösning.

I fjol inledde Dramaten och Statens fastighetsverk ett arbete med att förbättra tillfälligheten till det 114 år gamla teaterhuset vid Nybroplan i Stockholm. Bland annat tigs nya dörrar upp inne i huset och salongen fick fler rullstolsplatser. 

Samtidigt installerade teatern en tillfällig trapphiss vid huvudentrén. Tidigare har besökare hänvisats att ta sig in i teatern via sceningången. Med hjälp av trapphissen blev detta inte längre ett problem. 

Parallellt har dock teatern och fastighetsverket jobbat på en permanent lösning för att tillgängliggöra huvudentrén. I dagarna presenterades lösningen som innebär att en ny trapphiss fälls in i trappan upp till entrén. 

En trappa som leder upp till en dubbel trädörr med infällda fönster. Fasaden på huset är i vit sten. Guldfärgade bokstäver formar ordet "Kungliga Dr" ovanför dörren. I bilden finns tre kontrollstationer för den nya trapphissen monterade.
Så här ska den infällda trapphissen vid Dramatens huvudentré se ut. Illustration: Ahrbom & Partner

Enligt Dramatens vd, Maria Groop Russel, kommer den nya hissen att fylla sin funktion väl samtidigt som den smälter in i den kulturhistoriska miljön. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Bygget av den nya hissen inleds efter sommaren och ska vara klart i början av 2023. Under byggtiden får teaterbesökare i rullstol återigen använda sceningången.