Majoritet i riksdagen vill stoppa hemtjänst till sommargäster

Rätten att få hemtjänst i sitt fritidshus kan försvinna under coronaepedemin. En majoritet i riksdagen vill ändra socialtjänstlagen, uppger Sveriges Radio

Bebyggelse på en kal klippö i skärgården. Blått hav, blå himmel och en flaggstång med svenska flaggan.
Flera kommuner på Västkusten har meddelat att de tänker bryta mot lagen och neka hemtjänst till sommarboende. (Foto: Martin Wahlborg/istock)

Rätten att få hemtjänst i sitt fritidshus kan försvinna under coronaepedemin. En majoritet i riksdagen vill ändra socialtjänstlagen, uppger Sveriges Radio.

Enligt Sverige radio har Centerpartiet ändrat sig och ställer sig bakom Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Partierna vill tillfälligt ändra socialtjänstlagen så att kommunerna inte längre är skyldiga att erbjuda hemtjänst till personer som inte bor permanent.

I förra veckan slog förvaltningsrätten i Göteborg fast att Falkenbergs kommun bryter mot socialtjänstlagen när den nekar besökare från andra kommuner hemtjänst i deras fritidshus. Sedan dess har kommuner på västkusten förnyat sina krav på en ändrad lag som sätter stopp för hemtjänst till personer som bor tillfälligt i kommunen. 

Kommunernas agerande har fått kritik av DHR. Organisationen menar att det är principiellt fel att ta bort en lagreglerad rättighet. I en kommentar riktar DHR nu också kritik mot riksdagspartierna som står bakom kravet.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Om den tillfälliga lagändringen blir av kommer alltså kommunerna att införa ett indirekt inreseförbud för en viss grupp människor, samtidigt som det saknas förbud för andra. Det går emot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige har åtagit sig att följa, säger DHRs förbundsordförande Rasmus Isaksson i ett pressmeddelande..

Socialminister Lena Hallengren har tidigare varit skeptisk till att göra en tillfällig lagändring. Samtidigt har hon uppmanat personer som har hemtjänst att avstå från att tillfälligt resa till andra kommuner. 

Enligt Sveriges radion kommer riksdagen inom kort att uppmana regeringen att agera i frågan.