Löfven lovar ny institution för mänskliga rättigheter 

Statsministerns regeringsförklaring utlovade ett gott liv för alla och en satsningar på mänskliga rättigheter.

Stefan Löfven talar.
Statsminister Stefan Löfven (S).

Statsministerns regeringsförklaring utlovade ett gott liv för alla och en satsningar på mänskliga rättigheter.
När statsminister Stefan Löfven (S) på måndagen läste upp sin regeringsförklaring i riksdagen upprepade han de delar i överenskommelsen med C, L och MP som handlar om den personliga assistansen. Rätten till assistans för egenvård, andning och sondmatning ska återställas. Definitionen av normalt föräldraansvarsmalnas av. Rätten till assistans för behov av tillsyn skärps och frågan om huvudmannaskapet för den personliga assistansen utreds, deklamerade statsministern och passade samtidigt på att måla med lite bredare pensel.
– Möjligheten till ett jobb, ett gott liv och en meningsfull fritid förbättras för alla med olika former av funktionsnedsättningar, sa Stefan Löfven. 
I enlighet med överenskommelsen lovade han också att det ska bli lättare för skolelever att få särskilt stöd i mindre undervisningsgrupp.
Vid sidan om det slagits fast i överenskommelsen utlovade Löfven bland annat att inrätta en oberoende institution för mänskliga rättigheter. Efter förra års utredande finns sedan i november ett färdigt förslag på regeringens bord.
Dessutom lovade Löfven att Sverige ska gå i bräschen för arbetet med Agenda 2030.