Kritiker förespår assistansens död

Regeringens besked att assistansersättningen nästa år bara höjs med tre kronor får såväl branschföreträdare som användarrepresentanter att plocka fram de brutala metaforerna.

En löpknut på en repsnara.
(Foto: Room 76 Photography – Fotolia)

Regeringens besked att assistansersättningen nästa år bara höjs med tre kronor får såväl branschföreträdare som användarrepresentanter att plocka fram de brutala metaforerna.
Regeringen har fått mycket kritik sedan den förra året slogs fast att timschablonen i assistansersättningen bara ska räknas upp med 1,4 procent undre de kommande åren. Idag överraskade finansminister Magdalena Andersson sina kritiker med att föreslå en ännu lägre höjning inför 2017.
1,05 procent, eller tre kronor per timme vill finansministern höja ersättningen med, ett förslag som får bransch och användare att se rött.
Intressegruppen för assistansberättigade ser regeringens förslag som en snabbt och effektivt sätt att likvidera assistansreformen. Den låga höjningen innebär en offentlig halshuggning av assistansreformen, skriver organisationen i en kommentar.
Branschorganisationen Vårdföretagarna väljer att kalla förslaget för ett dråpslag mot assistansreformen medan assistanskooperativet Jag plockar russinen ur metaforkakan och anklagar regeringen för att dra åt snaran för att svälta ut den personliga assistansen.
Regeringen motiverar sitt förslag med att assistansersättningen sedan några år tillbaka ligger på för hög nivå eftersom att posten övriga kostnader fått öka utan att det funnits uttalade motiv för det. Detta påstående avfärdas dock av branschen.
– Detta är inte seriöst. Regeringens taffliga hantering hotar nu en hel bransch, och därmed tillvaron för tusentals assistansberättigade, säger Inga-Kari Fryklund förbundsdirektör Vårdföretagarna i ett pressmeddelande..