Kritik mot sänkta tillgänglighetskrav – men bostadsbolagen jublar

Åsikterna går isär om Boverkets nya förslag om studentbostäder.

Tidigare i veckan föreslog Boverket att fyra av fem nybyggda eller renoverade studentbostäder ska få undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Enligt förslaget ska bara 20 procent av studentbostäderna i en fastighet behöva uppfylla lagens krav på tillgänglighet och användbarhet. Övriga bostäder behöver bara vara möjliga att besöka för personer med nedsatt rörelseförmåga. 

Förslaget får stark kritik från DHR som menar att sänkta tillgänglighetskrav är ett steg bakåt. Förbundet tycker inte att Sverige ska gå samma väg som Norge och Finland och acceptera lägre tillgänglighet för studenter.

– Det kortsiktiga tänkandet att spara pengar genom att minska tillgänglighet blir ofta ökade kostnader på längre sikt, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande i DHR ett pressmeddelande. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

För branschorganisationen Studentbostadsföretagen var förslaget från Boverket en stor seger. Organisationen har länge arbetat för lättnader i regelverket när det gäller tillgänglighet.  

– Under processen har lättare tillgänglighetskrav varit högt på vår agenda och det är mycket positivt att ett sådant förslag nu ligger på bordet. Överlag kommer detta att innebära förbättringar både för de som bygger och bor i studentbostäder. Vår ambition är alltid att bygga kvalitativa och attraktiva studentbostäder som studenter trivs att bo i, säger Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen i ett pressmeddelande.