Kräver hårdare kontroll

Handikappförbunden vill ha mer uppföljning och kontroll för att komma åt det utbredda fusket.

Porträtt Stig Nyman
Stig Nyman, ordförande för Handikappförbunden.
(foto: Handikappförbunden)

Handikappförbunden vill ha mer uppföljning och kontroll för att komma åt det utbredda fusket.
Det fuskas som aldrig förr med parkeringstillstånd avsedda för personer med nedsatt rörelseförmåga. Det har Sveriges television visat i en omfattande granskning. Stulna, förfalskade eller sålda tillstånd används oförblommerat av fullt rörliga bilförare ur samhällseliten och risken att åka fast verkar vara minimal.
”Brott som dessa bör tas på allvar och att de som är skyldiga till förfalskning och missbruk av parkeringstillstånd ställs till svars”, skriver Handikappförbunden ordförande Stig Nyman i en debattartikel i Dagens samhälle.
Fusket får långtgående konsekvenser. Det gör det inte bara svårare för de som verkligen behöver att hitta en handikappparkering, missbruket har också fått ansvariga myndigheter att skruva åt reglerna så att färre personer beviljas tillstånd.
”Om förfalskning är så vanligt i Sverige som granskningen visar är det anmärkningsvärt att denna fråga inte tidigare tagits på allvar hos berörda myndigheter”, skriver Nyman och kräver nationella riktlinjer och ett nationellt register för att lättare komma åt missbruk och förfalskning av parkeringstillstånd.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/skaerp-kontrollerna-av-p-tillstanden-17477
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fa-doms-for-fusk-med-p-tillstand
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/handikapptillstand-populart-hos-samhallseliten
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kraftig-okning-av-fusk-med-handikapptillstand