Hon utmanar medias stereotyper

Catrine Lundell vill vara kaxig och bryta stereotyper. I en ny video utmanar hon kroppsnormer och mediebilden av personer med funktionsnedsättning.


Catrine Lundell
Catrine Lundell

Catrine Lundell vill vara kaxig och bryta stereotyper. I en ny video utmanar hon kroppsnormer och mediebilden av personer med funktionsnedsättning.
”Det defekta är det äkta” är devisen i Catrine Lundells dans- och musikvideo som just nu sprids på nätet. Videon är ett examensarbete från Stockholms dramatiska högskola. Catrine Lundell har regisserat och frontar filmen.
– Jag utgick från att jag som funktionshindrad aldrig har haft någon funktionshindrad förebild som visar sig, inom citationstecken, sensuell och bekväm i sin kropp, säger Catrine Lundell och tillägger:
– Om man som jag är funktionshindrad och som ung har tillbringat mycket tid på sjukhus och rehabilitering, så har det alltid varit mycket som ska mätas och kollas rent fysiskt. Men allt det här andra, som att hitta en partner eller frågor om sexualitet har alltid kommit på efterkälken.
Personer med funktionsnedsättning skildras allt för ofta stereotypt i media, tycker Catrine Lundell. Segregerade dejting-program och lyteskomik driver inte utvecklingen framåt.
– Jag ville bestämma att vi skulle synas på rätt sätt, att man är tuff och cool, utan att för den skull ta sig själv på för stort allvar heller. Jag kände att jag ville sätta ut ett kontrasterande alternativ.
– Drömmen är ju att man ska se funktionsnedsättningen utan att tänka på den. Där är vi ju inte ännu, men jag ville testa lite och se hur det kunde se ut.
Förklara titeln ”Det defekta är det äkta”!
– Jag ville ha en skön hook som kunde bli ett måtto och som lät lite kaxigt. Jag tycker ofta att handikapprörelsen kan bli lite mer uppkäftig och inte vara så artig, det tror jag alla skulle vinna på. Jag bryter mot normen, men det är ok. Det kan vara tufft och coolt på sitt sätt.
– Det är därför jag säger i texten: ”Säg något fult om mig och jag tar hand om dig”. Man ska inte ta så mycket skit hela tiden, som man får göra om man ser annorlunda ut, säger Catrine Lundell.
Vad har du fått för reaktioner på videon?
– Jag har fått väldigt mycket positiva reaktioner, även från Föreningen för kortvuxna och från Sällsynta diagnoser. Och videon snurrar runt där ute vilket var vad jag ville.
Har du fått några negativa reaktioner?
– Inte än, men det kan ju absolut komma. Men jag är ju inte här för att stryka folk medhårs. Huvudsaken är att jag känner att jag har gjort något som får folk att reagera.