Knapp seger för DHRs nya förbundsordförande

Åsa Strahlemo är ny förbundsordförande i DHR. Det beslutade DHRs förbundsmöte på torsdagen.
– Det är ett stort uppdrag som jag tar på stort allvar, säger hon.

Porträtt av Åsa Strahlemo
Åsa Strahlemo var valberedningens förslag till ny förbundsordförande i DHR. (Foto: privat)

Åsa Strahlemo är ny förbundsordförande i DHR. Det beslutade DHRs förbundsmöte på torsdagen. – Det är ett stort uppdrag som jag tar på stort allvar, säger hon.

Med röstsiffrorna 29 mot 19 valde förbundsmötet valberednings kandidat Åsa Strahlemo till ny förbundsordförande. Därmed besegrade hon utmanaren Sari Nykvist med viss marginal. 

I debatten på mötet har båda kandidaterna haft utbrett stöd hos ombuden. 

Åsa Strahlemo har kallats tydlig, ideologisk och erfaren, medan Sari Nykvist å sin sida fått anhängare att tala om hennes starka ideologiska övertygelse.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Åsa Strahlemo säger till Funktionshinderpolitik att hon är lättad och glad efter beslutet.

– Samtidigt känner jag att det är ett stort uppdrag som jag tar på stort allvar. Men jag har också en stor kostym att fylla efter tidigare ordföranden som har funnits i organisationen. 

Hon tycker att det jämna valet visar att det finns ett starkt engagemang och intresse för organisationens framtid.

– Ibland har man fått höra att DHR inte engagerar längre, men jag tycker att det här valet visar att det inte är sant. Vi har haft två kandidater till ordförandeposten som har engagerat hela förbundet. Vi har båda visat att vi vill mycket med förbundet och det tycker jag är roligt att se. Det finns kraft i DHR.

DHRs förbundsmöte har pågått digitalt i drygt en vecka. Det avslutas på tisdag i nästa vecka. Hittills har mötet avhandlat många frågor av intern karaktär, som valbarhet till styrelser och översyn av organisationsstrukturen.

– Debatten är levande, men många är oroliga för hur det kommer att bli i framtiden. Det har varit nyttigt att prata om det. Sedan är det annorlunda att mötas digitalt än att att träffas på plats. Jag tror att många saknar de diskussionerna som blir spontant, säger Åsa Strahlemo.

– Diskussionerna har varit bra, de har varit nyttiga och de blir en viktig vägledning för mig när jag ska ta mig an mitt uppdrag.

Har du fångat upp något nytt?

– Att DHR får fler medlemmar är otroligt viktigt. Vi måste också se till att få ett bättre samarbete med våra yngre, både de egna medlemmarna och med Unga rörelsehindrade. Det ser jag som en viktig fråga.

Vad blir det första steg som nyvald förbundsordförande?

– Först ska vi avsluta förbundsmötet. Sedan vill jag prata med så många som möjligt. Jag vill prata både med mina nya styrelsemedlemmar i förbundsstyrelsen, men jag har också som ambition här under hösten att ringa alla ordföranden i lokalföreningarna för att samtala och höra vad de tycker och tänker. Det blir också ett komplement att höra dem som inte har deltagit digitalt. 

Läs tidigare intervju med Åsa Strahlemo

Porträtt av Sari Nykvist. Sari ler mot kameran. Hon bär en brun jacka och en scarf.
Sari Nykvist förlorade omröstningen om posten som förbundsordförande i DHR. (Foto: Albert Martinsson)

Sari Nykvist kan bara konstatera att hon gått förlorande ur omröstningen. Hon gratulerar Åsa Stralhemo till segern.
– Det viktigaste för mig nu är att jag får framföra mitt tack till alla som har trott på mig och som har röstat på mig, säger Sari Nykvist till Funktionshinderpolitik.

– Det var bara tio rösters skillnad. Att det var så lite kommer jag att bära med mig hela mitt liv.

Hon berättar att hon har kampanjat in i det sista. Bland annat genom att ringa runt och samtala med ombuden på förbundsmötet.
– Jag är stolt över att ha stått upp för det jag tror på. Och jag har inte bara gjort det för mig själv utan också för andra människor som kanske kan inspireras att stå upp för något som de tror på, säger Sari Nykvist.

Åsa Strahlemo tar över efter Rasmus Isaksson. Hon är vald till förbundsordförande för DHR fram till förbundsmötet 2023.  

Läs mer om DHRs förbundsmöte:

RSS-fel: https://www.funktionshinderpolitik.se/amne/dhrs-forbundsmote-2020/feed?# is invalid XML, likely due to invalid characters. XML error: Undeclared entity error at line 1, column 2123