Hjultorget breddar utbudet

Årets upplaga av hjälpmedelsmässan Hjultorget blandar politik, hjälpmedel och sport.

Utsidan av Kistamässan. En byggnad i glas och metall som blänker i solen.
Kistamässan i norra Stockholm är åter platsen för hjälpmedelsmässan Hjultorget. (Foto: Eric Roxfeldt/Kistamässan)

Årets Åretupplaga av hjälpmedelsmässan Hjultorget blandar politik, hjälpmedel och sport.
På onsdag den här veckan öppnar dörrarna till årets upplaga av Hjultorget. Nytt för i år är att man bland annat satsar på digitala inslag som e-sport.
Mässan handlar mycket om en hälsofrämjande livsstil som är ett sorts bärande tema. Mässan ska vara en mötesplats för användare och de som arbetar med hjälpmedel. Där ska man kunna testa det bästa och det senaste som är aktuellt inom området. Det är också en plats att byta erfarenheter för de som använder hjälp­medel, utställare och professionen.
– Nytt för i år är att det kommer att finnas ett ortopediskt torg på mässan. Det är den ortopedtekniska branschen som ställer ut och där ska det bland annat presenteras proteser, ortoser och sitthjälpmedel, säger Helena Tideman, samordnare för Hjultorget.
Eftersom att det är valår kommer det att hållas flera politiska debatter, bland annat om bilstöd och hotet mot LSS. Som vanligt blir det också många föreläsningar och seminarier. Föreläsare är bland annat bloggaren och författaren Moha Frikraft, med ADHD och en CP-skada, som kommer att utmana sina talsvårigheter och komikern Henrik Schyffert som talar om livskvalitet.
Som brukligt kommer det också finnas ett aktivitetstorg där man kan prova på olika sporter som bordtennis, minitennis, curling, gatloppsrugby och många fler sporter. Man har också möjlighet att utmana någon av de paraidrottare som finns på plats.
– Vi räknar med att mässan får runt 3 000 besökare, vilket är ungefär som vanligt. Men Hjultorget strävar alltid efter att bli större och bättre, säger Helena Tiderman.
FAKTA Hjultorget
Öppettider: 23–24 maj.
Plats: Kistamässan i norra Stockholm.
Entré: Utan kostnad, men registrering krävs på: www.hjultorget.nu