Hjälpmedelsmässa med fokus på innovation

Med satsningar på välfärdsteknik och innovationer ska hjälpmedelsmässan Leva och fungera förnya konceptet när portarna öppnar i nästa vecka.

Montrar på mässan där företag visar olika produkter för besökare.
Leva och fungera vill föra samman hjälpmedelstillverkare, förskrivare och användare. (Foto: Albert Martinsson)

Med satsningar på välfärdsteknik och innovationer ska hjälpmedelsmässan Leva och fungera förnya konceptet när portarna öppnar i nästa vecka. 

Leva och fungera är en institution bland hjälpmedelsmässor i Sverige och har arrangerats återkommande sedan början av 1980-talet. Nu för tiden hålls mässan vart annat år på Svenska mässan i Göteborg och samlar allt från hjälpmedelsleverantörer, omsorgsföretag och funktionshinderorganisationer av olika slag.

Nytt för i år är en satsning på välfärdsteknik. Syftet är att besökarna ska få en möjlighet att se hur olika produkter och lösningar kan komma till användning i en verklighetstrogen hemmiljö. Det handlar bland annat om olika produkter som förebygger fall och lösningar för badrumsmiljöer men också om hur VR kan användas för träning.

– Allt handlar egentligen om att bli mer delaktig i samhället och öka självständigheten. De hjälpmedel vi visar här syftar till att man ska kunna klara sin hygien själv, men här finns också om de senaste lösningarna för anpassade kök, säger Monika Ölund, affärsansvarig för Leva och fungera.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Vi tycker att det är spännande att sätta produkterna i sin vardagliga miljö. Det tror vi kommer till gagn också för brukarna som också kommer och besöker oss

En annat nytt inslag är det arrangörerna kallar Draknästet. Inspirerat av ett känt teveformat lockar mässan entreprenörer inom hjälpmedelsområdet med möjlighet att pitcha sina lösningar inför publik och en namnkunnig jury. Men på Leva och fungera är det inte i första hand pengar det handlar om. 

– Man vinner inte jättestora pengar utan vinsten är att få kontakter för att kunna få hjälp att gå vidare med sin produkt, säger Monika Ölund och betonar samtidigt att även publiken får vara med och tycka till om de olika produkterna. 

– I hjälpmedelsvärlden är inte alltid användarna involverade från början och det tycker vi är synd. Nu är användaren på plats och kan ge input och göra sin röst hörd om produkterna.

FAKTA Leva och fungera
Vad? Mässa för hjälpmedel och tillgänglighet som riktar sig till såväl slutanvändare som professionella inom vård och omsorg.
När? 26–28 mars 2019
Var? Svenska mässan i Göteborg.