Hårdare regler ska stoppa oseriösa assistansbolag

Nu blir det stopp för assistansersättning när tillstånd saknas.

Från 1 november får Försäkringskassan och kommunerna möjlighet att neka utbetalning av ersättning för personlig assistans till användare som anlitar ett assistansbolag som saknar giltigt tillstånd.

Porträttbild av Lena Hallengren
Lena Hallengren är socialminister (S). Foto: Regeringskansliet

Lagändringen syftar till att hindra oseriösa eller kriminella aktörer att bedriva personlig assistans. 

– Syftet med lagändringarna är att minska fusket inom den personliga assistansen så att den som driver ett assistansbolag verkligen har den kunskap och erfarenhet som krävs för att få tillstånd. Det är ytterst en trygghetsfråga för den som beroende av personlig assistans, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Samtidigt skärper lagstiftaren kraven på kommunikation mellan de inblandande myndigheterna.  Försäkringskassan och kommunerna blir skyldiga att informera Inspektionen för vård och omsorg (IVO) när de misstänker att någon bedriver personlig assistans utan tillstånd.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

IVO ska på motsvarande sätt informera Försäkringskassan och berörda kommuner när myndigheten återkallar ett tillstånd eller tillfälligt förbjuder ett assistansbolag att verka.