Här är årets europeiska tillgänglighetsstad

Den spanska staden får priset Access City Award 2024 för arbetet med att tillgängliggöra kollektivtrafik och allmänna platser.

San Cristóbal de la Laguna på kanarieön Teneriffa får EU-kommissionens tillgänglighetspris Access City Award 2024. Staden får priset för sitt arbete med att göra transporter och allmänna miljöer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. 

I sin motivering lyfter kommissionen fram att alla spårvagnslinjer är fullt tillgängliga och att staden har prioriterat ljudsignaler och ledstråk vid övergångsställen. Dessutom har staden jobbat för att öka inflytande och rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

EU-kommissionen har delat ut Access City Award sedan 2010. I år var ingen svensk stad med i det slutliga urvalet men priset har tidigare landat i Sverige flera gånger.

Bland annat har Göteborg, Borås och Jönköping stått högst upp på prispallen och så sent som förra året kammade Skellefteå hem vinsten.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!