EU godkänner ny lag om tillgänglighet

På tisdagen godkände ministerrådet den uppgörelse som parlamentet antog för snart en månad sedan. Nu ställs nya krav på tillgänglighet inom unionen.

En EU-flagga fladdrar i vinden med solen i bakgrunden.
EU får gemensamma regler om tillgänglighet för ett antal olik produkter och tjänster. (Foto: Diamant24/Adobe stock)

På tisdagen godkände ministerrådet den uppgörelse som parlamentet antog för snart en månad sedan. Nu ställs nya krav på tillgänglighet inom unionen. 

Tillgänglighetsdirektivet innebär att EU får gemensamma tillgänglighetskrav på vissa produkter och tjänster. Det handlar dels om mobiltelefoner, datorer, bankomater och biljettautomater, men också mobilappar, e-handel och telekommunikationer. Dessutom ska de nationella larmnumren i medlemsländerna vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Tillgänglighetsdirektivet innehåller dock inga krav på tillgänglighet i den bygda miljön. Reglerna kommer också med undantag för småföretag. Som en följd av detta har entusiasmen hos den europeiska funktionshinderrörelsen varit något dämpad, även om beslutet ses som ett steg i rätt riktning.

I nästa steg ska de nya reglera bli en del av medlemsländernas lagstiftning. Detta ska vara klart senast tre år efter att beslutet blivit utannonserat i EUs officiella tidning. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Läs mer om EUs tillgänglighetsdirektiv