DHR kritiserar nazister i Almedalen

DHR och Förbundet Unga rörelsehindrade är kritiska till att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att närvara under Almedalsveckan. Men den egna närvaron påverkas inte.

Många människor rör sig i solskenet på en gata i Visby som är kantad av rollups och tält från olika aktörer.
Årets Almedalsveckan pågår 2-9 juli. (Foto: Region Gotland/Malin Ericsson)

DHR och Förbundet Unga rörelsehindrade är kritiska till att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att närvara under Almedalsveckan. Men den egna närvaron påverkas inte.
Almedalsveckan i gotländska Visby drar normalt till sig mängder av politiker, intressegrupper och tjänstemän från både stat, näringsliv och ideell sektor. Veckan som genomförs i början av juli beskrivs som Sveriges största politiska mötesplats med demokrati och öppenhet som framträdande signum.
Inför årets arrangemang har det blivit het debatt sedan nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) aviserat att de deltar under veckan. Flera aktörer har uppmanat till bojkott av veckan om NMR tillåts medverka. Bland annat har Feministiskt initiativ meddelat att partiet uteblir från veckan och RFSL har ställt in tvåtredjedelar av sin aktiviteter med hänvisning till den säkerhetssituation som följer av NMRs deltagande.
Nu ger sig även DHR och Unga rörelsehindrade in i debatten. I ett uttalande riktar de båda organisationerna stark kritik mot att en högerextrem terrororganisation tillåts delta på bekostnad av demokratiska företrädare och organisationer.
»Personer med funktionsnedsättning har, precis som HBTQ-personer, varit måltavla för nazistisk förföljelse. Att hotet mot personer med funktionsnedsättning inte upplevs som lika stort idag från exempelvis NMR, spelar ingen roll. Den nazistiska ideologin utgör ett hot och skapar obehag hos våra medlemmar«, skriver DHR och Unga rörelsehindrade i uttalandet.
Någon bojkott eller inställda aktiviteter blir det inte från förbundens sida. Dock kommer DHR att delta i Mångfaldsparaden som arrangeras av RFSL den 7 juli.