»Det ska vara enkelt att hitta idrott och träning«

En ny webbsatsning ska få flera att hitta träning nära hemmet och höja den fysiska aktiviteten bland personer med funktionsnedsättning.

Kollage av två bilder. PÅ den ena spelar några personer rullstolsbasket. Den andra är ett porträtt av Calle Delling som är den som berättar om hur man kan hitta idrott via den nya sajten.
Det ska bli lättare för personer med funktionsnedsättning att hitta idrott och träning, säger Calle Delling på Parasportförbundet. (Foto: Adobe Stock och pressbild)

En ny webbsida ska få flera att hitta träning nära hemmet och höja den fysiska aktiviteten bland personer med funktionsnedsättning. Calle Delling berättar vad det handlar om.

Att personer med funktionsnedsättning generellt sett rör sig mindre än personer utan funktionsnedsättning är ett känt faktum. Med den nya satsningen ParaMe hoppas Svenska Parasportförbundet bidra till förändring. 

– Målet med sajten är att fler personer med funktionsnedsättning ska bli fysiskt aktiva och hitta en idrott eller en träning som passar just den personen, säger Calle Delling, kommunikatör på Svenska Parasportförbundet och en av de som arbetar med ParaMe.

På sajten finns en sökfunktion där besökaren fyller i var i landet den bor, vilken träning eller idrott den är intresserad och vilken typ av funktionsnedsättning man har. Sajten filtrerar sedan fram det utbud av föreningar, idrotter och träningsalternativ som passar. Det kommer även att finnas inspirerande artiklar och videoklipp där man får träffa paraidrottare på olika nivåer, alltifrån eliten ner till nybörjaren.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Tanken är att besökaren ska bli inspirerad och hitta något som den tycker är roligt och vill prova på. 

I dagsläget finns lite drygt 200 föreningar anslutna till sajten. Det är fortfarande bara en liten andel av alla föreningar som bedriver parasport runt om i landet. Antalet ökar dock för varje dag och Calle Delling hoppas att fler föreningar strömmar till när sajten öppnar. 

– Parame kommer att ena idrottsrörelsen. Det finns parasport i så gott som alla idrottsförbund, men informationen är väldigt spretig. Nu samlar vi allt på samma ställe. Det ska vara enkelt att hitta idrott och träning.

Webbsidan www.para-me.se öppnar den 8 september

FAKTA ParaMe
Hemsida som samlar utbudet av paraidrott och matchar det med intresse och bostadsort. 
Sidan drivs av Svenska Parasportförbundet med finansiering från Allmänna Arvsfonden.
www.para-me.se (öppnar 8 september)