Assistansanvändare kritiserar Löfven

Regeringens budgetförslag stryper förutsättningarna för den personliga assistansen. Låg ersättning riskerar att slå ut seriösa anordnare, varnar företrädare för användarna.

Regeringens budgetförslag stryper förutsättningarna för den personliga assistansen. Låg ersättning riskerar att slå ut seriösa anordnare, varnar företrädare för användarna.
I budgetpropositionen som presenterades i måndags föreslår regeringen att timschablonen för den statliga assistansersättningen höjs med 1,4 procent nästa år. Det motsvarar en ökning på fyra kronor i timmen till 288 kronor per timme.
Regeringen anser att schablonbeloppet är för högt i förhållande till arbetskostnaden för vårdbiträden och personlig assistenter. I väntan på att ett nytt system för att beräkna ersättningen kommer schablonen därför att räknas upp med samma låga procentsats även under de kommande åren, meddelar regeringen.
Förslaget har tidigare mötts av kritik från anordnarhåll. Nu ställer sig även användarna bakom kritiken.
”Med höstbudgetens låga höjning av assistansersättningen går ekvationen inte längre ihop”, skriver företrädare för flera organisationer och kooperativ på debattsajten Dagens Samhälle.
Den låga ökningen av ersättningen i kombination med den avskaffade ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften gör att många assistansanordnare riskerar att gå under, skriver debattörerna.
”Kvar blir de bolag som kompromissar med kvalitet och självbestämmande. För oss blir resultatet lägre kvalitet i vår personliga assistans, minskade valmöjligheter och ökad osäkerhet”.
Till skillnad från regeringen anser debattörerna att ersättningen för personlig assistans är låg jämfört med alternativa tjänster. De jämför med den genomsnittliga kostnaden för hemtjänst som ligger på 443 kronor per timme. Dessutom, påpekar de, är personlig assistans ett yrke som inte kräver omfattande utbildning och därmed kan bidra till att pressa ner arbetslösheten. Stora delar av ersättningen går även tillbaka till samhället i form av skatt.
”Regeringen missar att personlig assistans är en av lösningarna även när det gäller sysselsättningen. Vi assistansanvändare bidrar i hög grad till målet att ha Europas lägsta arbetslöshet”, skriver debattörerna på Dagens Samhälle.