Årets uppfinnarkvinna tar utgångspunkt i egna behov

I veckan får hon pris som Årets uppfinnarkvinna. För SHT berättar Marit Sundin om resan från idé till succé.

Marit Sundin sitter på en segway
Marit Sundin får utmärkelsen Årets uppfinnarkvinna för sin sits till gyrostyrda fordon. (Foto: Michael Levin)

I veckan får Marit Sundin utmärkelsen Årets uppfinnarkvinna. För SHT berättar hon och uppfinnarkollegan Ulla Lindeberg hur de utvecklar nya produkter med utgångspunkt i sina egna behov.
Marit Sundin i Åre ville bli mer rörlig och utvecklade en sits till sin gyrostyrda tvåhjuliga Segway. I dag driver hon företaget Addmovement AB som tillverkar och säljer hennes uppfinning Addseat i Europa.
– Det är så kul att göra något som man tror på. Uppfinnandet och företagandet har givit mig många fantastiska kontakter. Så mycket som jag har lärt mig de senaste åren skulle jag aldrig ha fått lära mig någon annanstans. Tur att jag är en person som väljer att bortse från riskerna, annars hade jag aldrig vågat.
Det började med att Marit – som är benamputerad efter en trafikolycka då hon var barn – fick problem med att använda rullstolen. Ryggen var sliten och gjorde ont efter en krasch med sitski under tävlingsåren och så hade hon fött två barn. Hon prövade alla alternativ och skaffade en fyrhjuling för att kunna fortsätta sitt aktiva liv.
– Men jag ville ha något mer diskret och tystgående.
Så såg hon en kompis Segway och fick en idé om en mer rörlig sits med ryggstöd.
På marknaden hittade hon inget annat än den sadel som hörde till och en massa hemmabyggen. Så hon köpte en egen Segway och kontaktade det bilanpassningsföretag som hade hjälpt henne att göra den allra första sitskin i landet när hon var tonåring – ja, den idén var förstås också hennes.
– Vi tog fram en sits med glidfunktion så att jag kunde flytta tyngdpunkten framåt och bakåt för att bromsa Segwayen. Känslan när jag testade prototypen är obeskrivlig, det var som att flyga. Genast insåg jag att det här vill folk ha.
Hon startade företaget, sålde de första sitsarna, sökte stöd för att kunna gå vidare hos bland annat Almi, inkubatorn Mid Sweden Science Park, Business Sweden och diverse fonder.
I dag, fyra år senare, tillverkar hon på beställning och har återförsäljare i Sverige, Danmark, Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike.
– Det är lätt att få hjälp från olika aktörer i starten. Men Addseat är en avancerad och kostsam produkt som kräver mycket fortsatt kapital och jag ägnar stor del av min tid åt att söka pengar för att kunna produktutveckla. Den sits som tillverkas nu är den fjärde generationen.
– Drömmen är att få sitsen klassad som ett subventionerat hjälpmedel, som i Italien, men de svenska kraven är strängast i Europa. Så nu ska jag ta fram en billigare modell och bli återförsäljare för närliggande hjälpmedel för att kunna finansiera verksamheten.
– Jag kommer att lyckas, om det inte blir med denna produkt, så blir det med något annat. Jag har kommit väldigt långt redan och jag är en sån som alltid tänker att det ska gå.
Porträtt av Ulla Lindeberg
Ulla Lindeberg är en kreativ person som ständigt letar idéer till nya uppfinningar.

Lika framgångsrik är Ulla Lindeberg i Gråbo utanför Göteborg som löste sitt problem med alla slitsamma lyft, särskilt under resor. Ulla har en muskelsjukdom och lyften gjorde ont i kroppen, samtidigt som kläderna kom i oordning. Så hon uppfann en mobil bärsits i starkt material med specialvävda handtag.
Efter några års egen användning uppmanades hon att börja sälja den och varumärket Lätta lyft föddes. Nu har Ulla sålt hundratals bärsitsar och utvecklat tillhörande bärremmar för ökad säkerhet, liksom remmar till personlyftar.
– Jag sitter själv alltid i bärsitsen i rullstolen – även hemma – för att slippa alla ovärdiga lyft, tänk bara på det avskyvärda skynket till personlyften vid sjukhusbesöken.
Skolorna har efterfrågat en bärsits för nödsituationer och till dem säljer Ulla en röd variant. Likaså har hon utvecklat en badversion och en Greppa lätt-väst och sele för den som assisterar vid på- och avklädning.
Idéerna tycks aldrig ta slut och hon är med i Svenska Uppfinnareföreningen som ger mycket information och hjälp.
– Jag är en kreativ person. Så fort jag ser att det saknas ett hjälpmedel för en viss funktion börjar jag fundera. En gång i tiden var jag den första rullstolsburna föraren i landet som satt kvar i stolen och körde bil. Då kom jag på att sätta en lyftplatta under bilen.
– Hemma har jag prototyper och egna uppfinningar som jag kanske ska göra något av så småningom.
Hon har drivit ett reklamföretag i många år, en fördel eftersom hon har kunnat sköta marknadsföringen själv. Företaget och stöd från bland annat Almi har finansierat utvecklingen av idéerna.
På mässor får hon bekräftelse på att hennes uppfinningar är bra, ibland får hon även förslag på nya idéer.
– Jag vet att många avstår från resor på grund av de jobbiga lyften. Det är värt allt arbete att få se vilken nytta mina produkter nu gör för dem.
Text: Lena Fieber

Fakta // Årets uppfinnarkvinna

Priset Årets uppfinnarkvinna delas ut av Svenska uppfinnareföreningen. Marit Sundin är den nionde pristagaren och får priset på onsdag 3 december.