Appen som visar vägen till parkeringsplatsen

Svårt att hitta parkeringsplats för rörelsehindrade när du besöker nya platser eller städer? Kristoffer Jälén tröttnade på att letaoch skapade en digital lösning på problemet.

Ett montage av två bilder. En visar Kristoffer Jälén som håller upp en telefon med appen Handiplats. Den andra visar en parkeringsplats för rörelsehindrade med tillhörande skyltning.
Kristoffer Jälén tröttnade på att leta efter parkeringsplatser för rörelsehindrade. (Foto: Privat och Istock)

Svårt att hitta parkeringsplats för rörelsehindrade när du besöker nya platser eller städer? Kristoffer Jälén tröttnade på att letaoch skapade en digital lösning på problemet.

– Jag har en son som sitter i rullstol och under ett par år har jag haft ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Det är många gånger jag åkt med honom till nya ställen och snabbt behövt hitta en handikapparkering. Till exempel för att hinna i tid till något möte, säger Kristoffer Jälén. 

Till vardags jobbar han som IT-konsult. Därför var det kanske inte konstigt att han började leta efter en app eller annat digitalt hjälpmedel i jakten på lämpliga p-platser. Men när varken app-butikerna eller Googles kartor kunde erbjuda informationen han letade efter beslutande han sig för att själv skapa en lösning. 

Men ganska snart visade det sig att ingen har någon samlad information om var Sveriges parkeringsplatser för rörelsehindrade är belägna. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Jag letade fram e-postadresser till alla 290 kommuner och frågade om deras handikapplatser. 

Så gott som alla tyckte att det var en bra idé. Flera kunde också direkt skicka excel-filer med koordinater. Andra lovade att samla in informationen och återkomma. Många har också gjort det. 

Koordinaterna har Kristoffer Jälén lagt in i en karta som han har paketerat i en app för smarta telefoner. Med hjälp av appen kan man hitta parkeringsplats i närheten eller på en plats man planerar att besöka. Genom att klicka på platsen får man en färdbeskrivning. 

I dagsläget finns uppgifter från drygt hundra kommuner i appen. Flera är på väg att dokumentera sina parkeringsplatser, berättar Kristoffer Jälén. 

– Jag inser att jag inte bara har gjort något för min egen app. Min fråga har inneburit att många kommuner har sammanställt den här informationen. Det kan förhoppningsvis också gagna någon annan.

FAKTA: Handiplats
App för Iphone och Android-telefoner som visar vägen till parkeringsplatser för rörelsehindrade i drygt 100 av Sverige kommuner. Priset är 25 kronor.