Sänka tillgänglighetskrav ska ge fler bostäder

Regeringen beställer sänkta tillgänglighetskrav vid ombyggnation. Öppnar för vindsvåningar utan hiss. 

Samtidigt som bostadsbristen fortsätter att vara hög står allt fler kontorshus tomma. Därför vill regeringen minska kraven för ombyggnation av lokaler till bostäder. Vid en pressträff på fredagen presenterade bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) nya förslag på området. 

I dag ställs samma byggkrav vid en ombyggnation som vid ett nybygge. Det betyder att den som vill konvertera ett äldre kontorshus till bostadslägenheter måste följa de krav som gäller vi nybyggnation av bostäder. Samma sak gäller för den fastighetsägare som vill förändra ett vindsutrymme till en bostad. 

ANNONS Ruta med text och ett omslag av tidskriften Funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Enligt Andreas Carlson innebär reglerna att flera ombyggnadsprojekt inte blir av. 

– Omvandlingen av vindar till bostäder försvåras mycket kraftigt. Där kraven på tillgänglighet resulterar i att hiss måste installeras. I vissa byggnader går det inte rent fysisk. I andra blir kostnaden för hög och omvandlingen blir inte av. Det finns många vindsutrymmen som skulle kunna omvandlas till bostäder, men där dagens krav leder till att det blir oerhört komplicerat och i flera fall helt omöjligt. 

Porträttbild på Andreas Carlsson
Andreas Carlson (KD) är infrastruktur- och bostadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen ger därför Boverket i uppdrag att lägga fram förslag på författningsändringar som påtagligt minskar kravnivån med ambition att kraftigt minska byggkostnaderna vid ändring eller omvandling av byggnader. 

Boverket ska leverera förslagen i juni 2025. 

Läs mer: Boverket föreslår lägre krav på tillgänglighet i studentbostäder