Regeringen förändrar stödet till nyföretagare 

Uppstartsbidraget till nyföretagare med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga görs om. Enklare och tydligare, menar regeringen. 

I dag kan den som har funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga få ett extra bidrag utöver det vanliga starta-eget-bidraget. Det så kallade BSN-stödet kan användas till uppstartskostnader, som att skaffa utrustning och hjälpmedel, eller till andra kostnader i verksamheten, förutom lön. 

Nu föreslår regeringen att BSN-stödet försvinner. Istället ska de berörda personerna få ett förlängt starta-eget-bidrag. Syftet med förändringen är att skapa en tydligare och enklare hantering av stödet till nya företagare, både för den som får bidraget och för Arbetsförmedlingen, menar regeringen. 

ANNONS Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Dagens stöd har i många fall upplevts som krångligt. Som Funktionshinderpolitik skrivit om tidigare finns bland annat regler om återbetalning av bidraget, i det fall verksamheten avslutas, som vållar huvudbry för flera mottagare. 

Ett förlängt starta-eget-bidrag för personer med funktionsnedsättning innebär inte att regeringen skjuter till några nya pengar. Enligt regeringen ska förändringen vara kostnadsneutral.