»Vi vill höja värdet på hela paraidrotten«

Ett sportkafé är navet i en ny satsning som ska höja statusen på parasporten. Tidigare basketspelaren Peter Kohlström är en av de drivande bakom.  

E tt nybyggt kvarter i Nacka, strax öster om Stockholm, är platsen för det som ska bli Sveriges förta sportkafé med parasportprofil. Det nya etablissemanget går under namnet Paralife och slår upp portarna under senvintern. 

– Vi vill skapa ett mötescenter där kaféet är kärnan, men där vi även erbjuder träning, konferensmöjligheter och kontorslokaler, säger Peter Kohlström.

I sportkaféet kommer man bara att hitta anställda som själva har någon form av funktionsnedsättning eller diagnos. Totalt kommer ungefär 25 anställda att sköta allt arbete. En poäng med att bara anställa personer med funktionsnedsättning är att vara en förebild för andra företag, berättar Peter Kohlström. 

– Många företag har svårt att anställa personer med funktionsnedsättning, de ser bara problem. Det är inte av ovilja utan handlar oftast om brist på kunskap. När vi anställer så visar vi att det går. Det är inte så svårt. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Alla verksamheter på Paralife är öppna för allmänheten och Peter Kohlström och hans kollegor hoppas på ett brett spektrum av gäster och kunder. Alla är välkomna. Från ungdomarna som vill ta en fika och spela biljard till den som vill sitta och jobba en stund eller bara fånga en kaffe på väg till jobbet. 

Hela överskottet från verksamheten går tillbaka till parasporten, berättar Peter Kohlström. Idag har många idrottare svårt att hitta sponsorer och få ihop tillräckligt med resurser för att kunna satsa på sin idrott. 

– Det vill vi ändra på. Vi vill höja värdet på hela paraidrotten. Allt överskott som vi genererar kommer att gå tillbaka till idrottarna. 

Paralife 

Sportkafé med parasportprofil. Projektet finansieras till viss del med stöd från Allmänna Arvsfonden.