Tillsammans visar vi att det är fel att ta ut avgifter på hjälpmedel

DEBATT En nationell namninsamling mot avgifter på hjälpmedel är en fråga som kan samla DHR och Unga Rörelsehindrade, skriver debattörerna.

Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribenternas egna.

Vi som använder hjälpmedel gör inte det för nöjes skull utan för att vi behöver dem. Hjälpmedel är en nödvändig förutsättning för många av oss för att vi på lika villkor som andra ska kunna delta i samhället, i vardagen, i skolan, i arbetslivet och på fritiden.

För många av oss är hjälpmedel ett måste för att kunna ta hand om vår hälsa och för att bibehålla den. Tillgången till bra och säkra hjälpmedel får vi genom en fungerande förskrivning som utförs av professionen.

Många som använder hjälpmedel lever på sjukersättning. Att tvinga människor att välja bort hjälpmedel för att man inte har råd att behålla dem är inte acceptabelt.

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Dessutom går avgifter på hjälpmedel stick i stäv med artiklarna i Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och i Agenda 2030.

»Både Förbundet Unga Rörelsehindrade och DHR kämpar med sjunkande medlemssiffror.«

Både Förbundet Unga Rörelsehindrade och DHR kämpar med sjunkande medlemssiffror. Därför är det viktigare än kanske någonsin att vi samlar våra krafter och enas i frågor där vi kan samarbeta. Frågan om hjälpmedel är en sådan fråga.

Runtom i landet finns regioner och kommuner som tar ut avgifter på hjälpmedel. Det här tycker vi är fel. Låt oss visa det, tillsammans, genom en nationell namninsamling.

Vi tänker oss så här: Namninsamlingen är digital och sker genom Skiftet. Där finns det möjlighet att lägga upp en egen namninsamling. (Om din lokala förening inte vet hur du gör för att skapa en namninsamling så hjälper vi gärna till med de.) Vi enas om ett start- och slutdatum för namninsamlingen. När slutdatum passerat kan representanter i våra föreningar överlämna insamlade namn till lokala politiker på den ort där din avdelning eller region är aktiv. Överlämnandet av namninsamlingen sker samtidigt på en bestämd tidpunkt som vi kommer överens om.

Är din lokala förening intresserad av att delta i en gemensam namninsamling? Hör då av dig till Sari Nykvist eller Nora Eklöv senast den 12 september. De som anmält intresse arbetar därefter vidare med ytterligare detaljer för namninsamlingen.

Sari Nykvist
Styrelseledamot DHR Stockholmsavdelningen

Daniel Pollak 
Styrelseledamot DHR Stockholmsavdelningen

Nora Eklöv 
Generalsekreterare Förbundet Unga Rörelsehindrade

Oscar Sjökvist
Förbundsordförande Förbundet unga Rörelsehindrade

Onni Karlsson 
Ledamot i Förbundsstyrelsen, Förbudet Unga Rörelsehindrade