Regeringen svänger – höjer timschablonen för personlig assistans

Efter flera år med låga uppräkningar vill regeringen nästa år höja timschablonen för personlig assistans med 3,5 procent.

Ett hörn av en hundrakronorssedel
Foto: Roland Magnusson/Adobe stock

Efter flera år med låga uppräkningar vill regeringen nästa år höja timschablonen för personlig assistans med 3,5 procent.

Nästa år blir den statliga ersättningen för en timme personlig assistans 315 kronor. Det föreslår regeringen efter en överenskommelse med samarbetspartierna L och C. Höjningen av den så kallade timschablonen för personlig assistans kommer efter flera år av låga uppräkningar av ersättningen. 

Mellan 2014 2020 har staten höjt ersättningen med i snitt 1,4 procent per år, vilket är betydligt lägre än de avtalade löneökningarna på området. Ett faktum som väckt stark kritik bland både assistansanvändare och anordnare. 

I reda pengar blir höjningen av timschablonen nästa år 10 kronor och 70 öre, vilket motsvarar 3,5 procent. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

– Det är ett välkommet trendbrott och ett litet steg i rätt riktning, säger Henrik Petrén, branschansvarig för personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO i ett pressmeddelande. 

Organisationen är dock inte nöjd. Om ersättningen hade följt den allmänna löneutvecklingen under de senaste sju åren borde den vara ytterligare 20 kronor högre, menar KFO.