Ökat tryck på Löfven

Statsministerns avfärdande av förslaget om åldersgränser inom den personliga assistansen har inte stillat kritiken. Nu kräver allt fler att Stefan Löfven går från ord till handling och försvarar insatsen. 

Stefan Löfven står och talar framför en mikrofon.
Stefan Löfven krävs på handling efter sina uttalanden om personlig assistans. (Foto: Albert Martinsson)
Statsministerns avfärdande av förslaget om åldersgränser inom den personliga assistansen har inte stillat kritiken. Nu kräver allt fler att Stefan Löfven går från ord till handling och försvarar assistansen.. 
Det har gått en vecka sedan SVT och andra medier avslöjade utkast till förslag från den pågående LSS-utredningen. Förslagen handlar bland annat om att barn under 12 år och äldre över 80 år inte längre ska kunna få personlig assistans. I det läckta dokumentet, som utredaren har kallat ett diskussionsunderlag, finns även förslag om att personlig assistans bara ska handla om praktiskt hjälp och att personer som behöver övervakning eller sjukvårdsinsatser istället ska hänvisas till andra insatser.
Tidigare i veckan tog Stefan Löfven, i en intervju med TT, avstånd från förslaget om nya åldersgränser. Löfven lovade också att hans regering aldrig ska genomföra några försämrade möjligheter.
– Vi har inte förändrat lagen överhuvudtaget, vi ska se till att människor som behöver det ska kunna leva ett fritt och oberoende liv, det är en rättighetslagstiftning, sade Löfven till TT (publicerat i bland annat DN).
Beskedet från Löfven har dock inte lugnat kritikerna inom funktionshinderrörelsen. RBUs ordförande Maria Persdotter avfärdade snabbt Löfvens ord som icke trovärdiga och på fredagen gick DHR ut med ett uttalade där man slår fast att det krävs nya direktiv till utredningen för att statsministern inte ska framstå som hycklande.
– Det finns hårda fakta som gör att vi inte alls kan känna oss lugna. Vi litar inte på någonting förrän regeringen skrider till handling och tar bort sparkraven och ändrar direktiven till utredningen, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR.

I uttalandet pekar DHR på att det finns fler problematiska förslag i det läckta materialet. Bland annat handlar det om att personer som inte når upp i 20 timmars grundläggande behov per vecka helt ska mista rätten till personlig assistans och att det ska införas en schablon på 15 timmar i veckan för hjälp med hemsysslor, inköp och träning.
Rasmus Isaksson menar att de förslag som har läckt från utredningen är en direkt konsekvens av hur direktiven är utformade.
– För att få andra förslag krävs andra direktiv säger Rasmus Isaksson.

Samma slutsats drar Vilhelm Ekensteen, ordförande för Intressegruppen för assistansberätigade. Han kräver tydligare besked från Stefan Löfven om assistansens framtid.
– Jag förutsätter att jag kan lita på Stefan Löfven när han säger att förslagen inte ska bli verklighet, men det ligger kvar en kritik mot direktiven som utgör ett stort frågetecken för regeringens assistanspolitik, säger Vilhelm Ekensteen.
– Om man ställer Löfvens uttalande mot den stora oro som de här läckta förlagen har väckt så kräver detta ett ännu tydligare, helt klart formulerat stöd för den assistans som vi har idag, säger Vilhelm Ekensteen.