Nya vägar till scenen

Återväxten bland scenkonstnärer med funktionsnedsättning är oroande låg. Det ska ett nytt projekt ändra på. Sandra Johansson är en av initiativtagarna.

 Inom musik, dans och teater är det fortfarande få personer med funktionsnedsättning som siktar på en professionell karriär.

– Det här är en av våra största utmaningar. Vi har hållit på sedan 1987 och har fortfarande utmaningar med att nyrekrytera, säger Sandra Johansson, verksamhetsledare på Moomsteatern i Malmö och initiativtagare till projektet Viaductus som vill se fler scenkonstnärer med funktionsnedsättning på landets scener. 

Bakom Viaductus står även Sharemusic and performing arts och Skånes dansteater. Under tre år ska projektet jobba för utveckla nya strukturer där aspirerande scenkonstnärer med funktionsnedsättning får möjlighet att prova på olika sätt att arbeta och utvecklas i sin konstnärliga gärning. Målet är att bryta dagens utanförskap med få utbildningsmöjligheter och begränsande karriärvägar.

– Vi ska hitta en grupp personer som på olika sätt hållit på med scenkonstprojekt och vill komma vidare, men som inte kan eller vet hur man gör. Vi ska ta reda på vad de behöver för stöd för att ta sig framåt. 

ANNONS Ruta med text och en bild. Bilden föreställer ett omslag av tidningen funktionshinderpolitik. Texten lyder: Vill du läsa mer? Bli prenumerant!

Sandra Johansson hoppas att erfarenheterna ska förändra hur scenkonstbranschen jobbar med inkludering. En bärande del av projektet handlar om att bredda arbetsmarknaden för scenkonstnärerna genom att andra aktörer i branschen börjar arbeta inkluderande. 

– Scenkonstbranschen har länge jobbat för mångfald. Man har fattat att vi kanske inte bara kan ha vita medelklassmän på scen och som regissörer. Även kvinnor och folk av olika ursprung har tagit plats. Men det man har missat i den här mångfalden är just personer med funktionsnedsättning.

Nu är dock tiden mogen för en förändring. Intresset har ökat. 

– De senaste åren känner jag att jag kan sluta prata om varför det här är viktigt. Folk är mer intresserade av hur man ska göra. Det tycker jag är jättespännande. Det är ett bra läge att ha ett sånt här projekt nu.

Mooms­teatern 

Sveriges enda teater med fast anställda skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar.