Nu vill kortväxta synas

Ett möte i Berlin blev vändpunkten. Nu överger Föreningen för kortväxta sina gamla arbets­metoder för en ny utåtriktad strategi.

Ulrika Eriksson sitter i en elrullstol i ett stort rum med tavlor på väggarna.
FKVs ordförande Ulrika Eriksson tar ut en ny kurs för föreningen. (Foto: Agnieszka Tunnissen)

Ett möte i Berlin blev vändpunkten. Nu överger Föreningen för kortväxta sina gamla arbets­metoder för en ny utåtriktad strategi.
–Vi måste steppa upp en nivå och tänka större, utanför boxen, säger Ulrika Eriksson, ordförande i Föreningen för kortväxta (FKV).
Föreningen har funnits sedan 1983 och fungerar som en riksförening inom DHR. Totalt organiserar man ungefär 500 personer runt om i landet och anordnar regelbundna träffar där medlemmarna och deras familjer möts och utbyter erfarenheter. Avtrycket utåt i samhället har dock varit blygsamt. Något som Ulrika Eriksson fick upp ögon för vid ett internationellt ordförandemöte i Berlin i oktober förra året.
– I andra länder är det många organisationer som använder media för att få ut en positiv bild och därmed lyckats normalisera bilden av kortväxta i samhället.
I Sverige har föreningens relation till media varit svår, berättar Ulrika Eriksson, något som lett till att organisationen har slutit sig inåt.
– På senare år har det blivit mer av att styrelsen har stoppat huvudet i sanden och valt att inte svara på medias frågor. Samtidigt har bilder plockats bort från sociala medier för att de har utnyttjats i andra sammanhang.
Erfarenheterna från Berlin ledde dock till insikten att det egna arbetssättet behöver förändras. I maj inviger föreningen sitt nya huvudkontor i småländska Värnamo med att bjuda in allmänheten. Parallellt jobbar man fram en ny och mer utåtriktad strategi.
– Vi måste ändra riktning, vi måste synas utåt. I alla tider har vi pratat om att normalisera oss i samhället och det kan vi inte göra om vi inte syns.
– Eftersom att vi som förening inte har visat att vi finns och stått upp för vår sak har många andra backat och inte velat ställa upp på bilder eller synas i tidningar. Då sänder vi ett felaktigt budskap och det vill jag absolut inte stå bakom. Jag vill stå stolt och visa att det här inte är mer annorlunda än någon annan funktionsnedsättning, säger Ulrika Eriksson.
Det här är FKV
Grundades 1983 och organiserar kortväxta och deras familjer. Är organiserad som en riksförening inom DHR. Fredagen den 12 maj inviger föreningen sitt nya huvudkontor i Värnamo.