Många assistansanordnare oroliga för framtiden

Avveckling står för dörren uppger flera assistansanordnare i en branschundersökning. Fortsatt låg uppräkning av ersättningen oroar, men alla anordnare står inte på ruinens brant.

En man i vit skjorta sitter vid skrivbordet med en dator, kalendeer och kaffekopp. Anhåller händerna för ansiktet och ser ganska uppgiven ut.
Flera assistansanordnare uppger att de riskerar avveckling. (Foto: Japolia/Adobe stock)

Avveckling står för dörren uppger flera assistansanordnare i en branschundersökning. Fortsatt låg uppräkning av ersättningen oroar, men alla anordnare står inte på ruinens brant.
De senaste årens låga uppräkning av den statliga assistansersättningen fortsätter att pressa många anordnare av personlig assistans. Det visar en ny enkätundersökning som branschorganisationerna KFOP och Vårdföretagen har gjort bland sina medlemsföretag. Totalt ingår 189 verksamheter i undersökningen av vilka 86 procent är aktiebolag.
Undersökningen visar att en stor majoritet av verksamheterna, 85 procent, upplever ekonomisk press. För en mindre grupp är situationen akut. Var fjärde assistansanordnare som svarat på branschorganisationernas enkät ser en påtaglig risk för att de behöver avveckla verksamheten inom ett år. 
En orsak till den ökade pressen är att staten under flera år inte har höjt ersättningen för en timme personlig assistans i takt med löneutvecklingen. Var femte av de svarande bolagen uppger att de inte klarar ekonomin om de årliga höjningarna av schablonen fortsätter att ligga under de avtalade löneökningarna. Nästan lika många uppger samtidigt att de klarar fortsatt låga uppräkningar i ytterligare minst fem år utan att verksamheten äventyras.
I ett pressmeddelande kräver KFO att regeringen agerar.
– Regeringen måste se till att schablonjusteringen ligger i nivå med den kollektivavtalade löneutvecklingen. Med de treåriga avtal vi har vet vi hur löneutvecklingen kommer att se ut, säger Hanna Kauppi, bransch- och näringspolitiskt ansvarig för personlig assistans hos branschorganisationen i pressmeddelandet.