Löfven lovar jobb, hjälpmedel och tillgänglighet

Flera löften i regeringsdeklarationen. Stefan Löfven lovade reformer av hjälpmedelsförsörjning, tillgänglighet och arbete.

Porträtt av Stefan Löfven
Stefan Löfven (S)
Foto: Magnus Länje

Flera löften i regeringsdeklarationen. Stefan Löfven (S) lovade reformer av hjälpmedelsförsörjning, tillgänglighet och arbete.
– Hinder för människors delaktighet i samhället ska rivas. Det är en fråga om jämlikhet och rättvisa, sa nyvalde statsministern Stefan Löfven när han i dag läste upp sin regeringsförklaring.
Han lovade bland annat att hans regering ska se över och bredda den nya lagen om bristande tillgänglighet som diskriminering och ta fram ett nationellt regelverk och huvudmannaskap för hjälpmedel.
Arbetsmarknadsfrågor var ett annat tema i regeringsförklaringen. Den nya regeringen vill reformera Arbetsförmedlingen i grunden, avskaffa Fas 3 och införa ”flexjobb” för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
– Att fler kvinnor och män finner ett jobb är avgörande för att hålla i hop Sverige, sa Stefan Lövfen och upprepade sitt vallöfte om att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet till 2020.
Stephan Löfven tog även upp den växande psykiska ohälsan bland unga och nämde särskilt kvinnor, HBTQ-personer och personer med funktionsnedsättning.
Han lovade att förstärka sjukvården så att fler får hjälp med ätstörningar, depression och ångest
– Psykiskt sjuka och personer med funktionsnedsättning ska få bättre möjligheter till vård, boende, rehabilitering och sysselsättning, sa Stefan Löfven.